Το συναρπαστικό ταξίδι της τροφής

Το συναρπαστικό ταξίδι της τροφής

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξ​​έρουμε τι κρύβεται πίσω από αυτά που τρώμε, απ’ όσα βρίσκονται στο καθημερινό μας τραπέζι; Η πλειονότητα του απλού κόσμου σίγουρα όχι. Με βεβαιότητα θα έλεγα ότι και η πλειονότητα των επαγγελματιών μαγείρων ή όσων βρίσκονται στα πρώτα βήματα μιας επαγγελματικής ενασχόλησης με την κουζίνα.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη γαστρονομική μας ταυτότητα και ιστορία. Μια ιστορία που ξεκινάει 500.000 χρόνια πριν και είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι με απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήματα: Πώς άλλαξαν οι τροφές, τα σκεύη και οι διατροφικές συνήθειες στον ελλαδικό χώρο ανά τους αιώνες, από πού επηρεαστήκαμε και με ποιους τρόπους, ποιους επηρεάσαμε εμείς, τι έτρωγαν στην αρχαιότητα και στο Βυζάντιο, πώς φτάσαμε στην ελληνική κουζίνα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Υπό αυτό το πρίσμα αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσει κανείς όλα τα επεισόδια της σειράς του ΣΚΑΪ «Το ταξίδι της τροφής». Θα διαπιστώσει από τις πρώτες κιόλας σκηνές ότι είναι μια σειρά που συμβάλλει ουσιαστικά με όρους πολιτισμικούς, φωτίζοντας ένα πεδίο στο οποίο δεν έχει αφιερωθεί τηλεοπτικός χρόνος. Ισως αποσπασματικά αλλά σίγουρα όχι με τη μορφή σειράς ντοκιμαντέρ και με μια παραγωγή (από τη δημιουργική ομάδα της Anemon Productiοns με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση) που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες του εξωτερικού.

Το «Ταξίδι της τροφής» είναι μια περιήγηση σε πολλές ηπείρους και ιστορικές περιόδους, που ανιχνεύει την εξέλιξη της διατροφής στον ελλαδικό χώρο και στη Μεσόγειο, από τα προϊστορικά χρόνια, την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την οθωμανική περίοδο, την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους έως και την Ελλάδα του σήμερα.

Είναι μια δουλειά που έγινε με κόπο, έρευνα δύο χρόνων, συνεντεύξεις, υλικό αρχείου, γυρίσματα σε πολλά μέρη, έχει αναπαραστάσεις στα πρότυπα των κλασικών και ιδιαίτερα αγαπητών βρετανικών ντοκιμαντέρ. Αν περιμένετε να δείτε άλλη μία εκπομπή μαγειρικής με σεφ γεμάτους τατουάζ, αλλάξτε κανάλι. Το «Ταξίδι της τροφής» είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, με άρτια επιστημονική επιμέλεια, που γοητεύει τον τηλεθεατή μέσα από εκπλήξεις και μεγάλες αποκαλύψεις.

Σήμερα στις 6.45 το απόγευμα προβάλλεται το τρίτο επεισόδιο με θέμα την εμφάνιση μια νέας θρησκείας που συνδέει τη ύπαρξή της με τη φτώχεια, αλλά και την τροφή: τον χριστιανισμό. Με νέα στοιχεία αρχαιολόγων, ιστορικών και βιολόγων, για το τι έτρωγαν, πώς ζούσαν και πώς πέθαιναν οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά στο Βυζάντιο. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή