Απαλλαγή Γεωργίου δεύτερη φορά για το έλλειμμα του 2009

Απαλλαγή Γεωργίου δεύτερη φορά για το έλλειμμα του 2009

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαλλαγή, για δεύτερη φορά, του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος αποφάσισε με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση των καταγγελιών περί διογκώσεως του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη της χώρα μας στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνια). Το Συμβούλιο των Εφετών εξέτασε την υπόθεση «Γεωργίου» για δεύτερη φορά μετά την άσκηση αναίρεσης από τον Αρειο Πάγο, που είχε ζητήσει την επανεξέτασή της, αντιδρώντας δικαστικά σε προηγούμενη απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από ανάλογο δικαστικό σχηματισμό, που είχε –και αυτός– κρίνει ότι δεν υπήρξε διόγκωση του ελλείμματος το 2009 με ευθύνη του κ. Γεωργίου. Η αναίρεση που έφερε την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο έγινε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το 2016, ενώ η πρώτη απόφαση για απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου είχε γίνει από το Συμβούλιο Εφετών το 2015.

Με το τωρινό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με αριθμό 969 του 2017, κρίθηκε και πάλι ότι δεν συγκροτείται η κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και δύο ακόμη μελών της διοίκησης της ανεξάρτητης αρχής, επί εποχής Γεωργίου, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Κούτρα, ο οποίος είχε προτείνει την απαλλαγή όλων για την επίμαχη υπόθεση. Η χθεσινή απόφαση απαλλαγής του Ανδρέα Γεωργίου ελήφθη κατά πλειοψηφία, με την εφέτη Χριστίνα Ρωμέση να εγγράφει μειοψηφία περί της παραπομπής του στο εδώλιο. Για την ίδια υπόθεση, ο Ανδρέας Γεωργίου αντιμετωπίζει και κατηγορία παράβασης καθήκοντος και η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε δικαστική εκκρεμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή