Κενά ασφαλείας στη διακίνηση της αλληλογραφίας

Κενά ασφαλείας στη διακίνηση της αλληλογραφίας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοχύρωτη από οποιαδήποτε απειλή φαίνεται ότι είναι η αλληλογραφία που διακινείται στο εσωτερικό της χώρας, με το πρόσφατο περιστατικό της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου να αποτελεί την τραγικότερη επιβεβαίωση. Τα κενά ασφαλείας που διέπουν το σύνολο της διακινούμενης αλληλογραφίας δεν εντοπίζονται μόνο στα ταχυδρομικά αντικείμενα που αποστέλλονται στο εσωτερικό της χώρας, καθώς όπως διαπιστώθηκε πριν από δύο μήνες, ακόμη και φάκελοι που προορίζονται για το εξωτερικό και υπόκεινται σε αυστηρούς ακτινοσκοπικούς ελέγχους, μπορούν να περάσουν ως «καθαροί» από τις διαδικασίες ασφαλείας.

Παρά το γεγονός ότι έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι ο φάκελος που εξερράγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου διακινήθηκε μέσω των ΕΛΤΑ, καθώς υπάρχουν πολλές ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν την ίδια υπηρεσία, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ήταν το κανάλι διανομής σε προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά.

Στελέχη της εταιρείας εξηγούν ότι τηρούνται όλοι οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανονισμοί και αυτοί δεν επιβάλλουν κανέναν πρόσθετο έλεγχο. Πρακτικά ό,τι πρόκειται να ταχυδρομηθεί εντός της χώρας δεν ελέγχεται. Μπορεί να έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος σε όλα τα ταχυδρομικά καταστήματα, που υπαγορεύει τον δειγματοληπτικό έλεγχο επιστολών με ύποπτη εμφάνιση, περιεχόμενο, παραλήπτη ή αποστολέα, ωστόσο η διαδικασία δεν φαίνεται να επαρκεί. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ επισημαίνουν ότι καθημερινά δεκάδες επιστολές ή δέματα βγαίνουν εκτός της γραμμής παραγωγής ως ύποπτα. Αυτά στη συνέχεια ελέγχονται μέσω πρόσθετου εξοπλισμού και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι «καθαρά», τότε καταλήγουν στον τελικό τους παραλήπτη.

Σοβαρό κενό ασφαλείας επίσης εντοπίζεται στα αντικείμενα (επιστολές ή μικροδέματα) που αποστέλλονται μέσω των πολλών γραμματοκιβωτίων των ΕΛΤΑ, καθώς οι φάκελοι αυτοί δεν περνούν από ανθρώπινο χέρι και δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή