Εντυπωσιακή συμμετοχή στις ξεναγήσεις της Τριλογίας

Εντυπωσιακή συμμετοχή στις ξεναγήσεις της Τριλογίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταίοι και τυχεροί σήμερα, εκείνοι που θα παρακολουθήσουν την ξενάγηση από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αθηναϊκή Τριλογία. Ηδη έχουν γίνει δύο ξεναγήσεις με εντυπωσιακή προσέλευση.

Ειδικότερα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το παλαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας, οργανώνει ξεναγήσεις στα κτίρια της λεγόμενης Αθηναϊκής Τριλογίας, δηλαδή στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ, στην Ακαδημία και στη Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για τρία από τα πρώτα κεντρικά δημόσια οικοδομήματα της πρωτεύουσας του νέου ελληνικού κράτους κατά τον 19ον αιώνα, που έχουν την ιδιαιτερότητα ότι αποτελούν σύνολο αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής.

Ενδεικτικά, στα Προπύλαια παρουσιάζονται η ζωφόρος-ύμνος προς τον βασιλέα Οθωνα ανάμεσα σε προσωποποιήσεις των τεχνών και των επιστημών, μορφές της αθηναϊκής Μυθολογίας και Ιστορίας, οι πρωταγωνιστές της απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό. Στην Ακαδημία προβάλλονται ο μύθος του Προμηθέα, συμβόλου του ανθρώπινου αγώνα να υπερβεί τον εαυτό του καταβάλλοντας τιτάνιες προσπάθειες εναντίον κάθε αντιξοότητας έως την ηρωική αποθέωσή του, αλλά και η γέννηση της Αθηνάς, σύνθεση που συνδέει την Ακαδημία με τον Παρθενώνα. Στη Βιβλιοθήκη εντυπωσιάζουν η μνημειακή κλίμακα και η απόδοση ενός από τους τρεις αδελφούς δωρητές της, του Παναγή Βαλλιάνου, σε ανδριάντα, υλοποίηση της ευποιίας, συστατικού στοιχείου του ελληνικού γένους.

Η Αθηναϊκή Τριλογία, που οφείλεται στη βούληση ευεργετών, όπως ο Σίμων Σίνας και οι αδελφοί Μαρής, Παναγής και Ανδρέας Βαλλιάνοι, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας Ευρωπαίων και Ελλήνων (των αρχιτεκτόνων Christian και Theophil Hansen, Ernst Ziller, των ζωγράφων Carl Rahl, Eduard Lebiedzki, Christian Griepenkerl, Franz Melnitzky, των γλυπτών Ιωάννη Κόσσου, Γεωργίου Φυτάλη, Γεωργίου Βιτάλη, Γεωργίου Βρούτου, Γεωργίου Μπονάνου, Γεωργίου Παπαγιάννη, Λεωνίδα Δρόση, Ιωάννη Καρακατσάνη, Γεωργίου Ξενάκη).

Τις ενενηντάλεπτες ξεναγήσεις κάνουν ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρης Παυλόπουλος και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Σήμερα, η ξενάγηση θα αρχίσει στις 11 π.μ. με σημείο συνάντησης τα Προπύλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή