Ανοχύρωτα τα νοσοκομεία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοχύρωτες απέναντι στους «ποντικούς των νοσοκομείων» είναι τα τελευταία χρόνια οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ. Η εν πολλοίς «απενεργοποίηση» των υπηρεσιών φύλαξης, λόγω έλλειψης προσωπικού και μείωσης της χρηματοδότησης, αλλά και η ίδια η φύση των νοσοκομείων ως χώροι με ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση, αποτελεί «προσκλητήριο» για τους επίδοξους κλέφτες να εισβάλουν σε σχεδόν καθημερινή βάση στις κλινικές του ΕΣΥ και να αφαιρούν από φάρμακα και αναλώσιμα υλικά έως προσωπικά αντικείμενα ασθενών και προσωπικού – οι εργαζόμενοι μιλούν για «επιδημία».

Το έλλειμμα στη φύλαξη των δομών του ΕΣΥ αναδείχθηκε από το πρόσφατο μπαράζ κλοπών ακριβού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τέσσερα νοσοκομεία της χώρας: το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», το Πανεπιστημιακό Λάρισας και τα γενικά νοσοκομεία Λαμίας και Βόλου. Η λεία ήταν κυρίως ενδοσκόπια (μόνο από τη γαστρεντερολογική του «Αγίου Σάββα» κλάπηκαν 11 ενδοσκόπια, η πλειονότητά τους αγορασμένα με δωρεές) για την αντικατάσταση των οποίων θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Οι έρευνες της αστυνομίας κινούνται και σε χώρες του εξωτερικού, καθώς ενδυναμώνεται το σενάριο οι δράστες να εκτελούν «παραγγελίες» για λογαριασμό ιατρείων εκτός Ελλάδας, πιθανόν των Βαλκανίων. Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων να αυξηθούν τα μέτρα φύλαξης εντός των μονάδων και κυρίως σε ιατρεία στα οποία υπάρχει ακριβός φορητός εξοπλισμός.

Αυτά τα περιστατικά δεν εμπίπτουν στη συνήθη «εγκληματικότητα» στα νοσοκομεία για την οποία οι εργαζόμενοί τους δείχνουν ως υπεύθυνη της υποχρηματοδότηση. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, ο προϋπολογισμός για τη φύλαξη των δημόσιων νοσοκομείων έχει μειωθεί στο 50% τα τελευταία επτά χρόνια. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: το 2010 το συνολικό μηνιαίο κόστος που δαπανούσε το ελληνικό Δημόσιο ανερχόταν σε περίπου 25 εκατ. ευρώ. Το 2013 η ετήσια δαπάνη για υπηρεσίες ασφάλειας ήταν 12,26 εκατ., το 2014 μειώθηκαν στα 11,7 εκατ. και το 2015 στα 11 εκατ.

«Μεγάλα νοσοκομεία έχουν μείνει με ελάχιστο προσωπικό φύλαξης, ενώ υπάρχουν μονάδες που έχουν σταματήσει τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, καθώς είναι στη διαδικασία να προσλάβουν υπαλλήλους με ατομική σύμβαση εργασίας», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει, «επιπλέον, οι κωδικοί των νοσοκομείων για την τεχνική τους υπηρεσία είναι μηδενικοί, που σημαίνει ότι δεν έχουν κονδύλια για να τοποθετηθούν συναγερμοί ή πόρτες ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μεγάλα νοσοκομεία της χώρας είτε έχουν υπηρεσίες φύλαξης μόνο σε πρωινή βάρδια είτε έχουν αφύλακτες εισόδους και στην πλειονότητά τους δεν έχουν τη δυνατότητα «αστυνόμευσης» κλινικών παρά μόνο του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Ετσι, η δράση των «ποντικών των νοσοκομείων» είναι σχεδόν ανεμπόδιστη, ενώ χώροι των μονάδων γίνονται «καταφύγιο» για άστεγους και χρήστες ναρκωτικών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου, σεντόνια του οποίου είχαν εντοπιστεί σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας και σε πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα – Ανκόνα. Πριν από λίγους μήνες στην Κέρκυρα είχαν συλληφθεί τέσσερις νεαροί Ρομά που έκλεβαν κινητά τηλέφωνα και χρήματα από χώρους του νοσοκομείου του νησιού. Παραμονές Χριστουγέννων, άνδρες της αστυνομίας πραγματοποίησαν ειδική επιχείρηση απομάκρυνσης 12 αστέγων από υπόγειο χώρο νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, όπου είχαν δημιουργήσει πρόχειρα καταλύματα και αποσπούσαν-μετακινούσαν νοσοκομειακό εξοπλισμό.

Κρούσματα κλοπών αυτοκινήτων και δικύκλων γιατρών και εργαζομένων καταγράφονται, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε καταγραφεί μπαράζ κλοπών δικύκλων από το προαύλιο του Κρατικού Νίκαιας. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια δεν είχε ούτε καν ιδιωτικό συνεργείο φύλαξης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου και γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου, από πέρυσι το νοσοκομείο προχώρησε στην πρόσληψη 15 ατόμων ως προσωπικό φύλαξης με ατομικές συμβάσεις εργασίας. «Αν και το προσωπικό δεν επαρκεί, αφού θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 30 άτομα μόνιμο προσωπικό στη φύλαξη, τα κρούσματα κλοπών έχουν μειωθεί πολύ. Αποδεικνύεται πανηγυρικά ότι μπορούν να αποφευχθούν οι κλοπές εάν υπάρχει επαρκές προσωπικό φύλαξης», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή