Ο χάρτης της νεοτρομοκρατίας στην Ελλάδα

Ο χάρτης της νεοτρομοκρατίας στην Ελλάδα

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ένοπλες ομάδες συνθέτουν σήμερα τον χάρτη της νεοτρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ορισμένα από τα πρόσωπα που τις συγκροτούν βρίσκονται ήδη στις λίστες υπόπτων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ άλλα παραμένουν έξω από το βεληνεκές των αντιτρομοκρατικών ερευνών. Από τα διαθέσιμα πληροφοριακά δεδομένα προκύπτει συγκεκριμένα ότι οι δύο απ’ αυτές διατηρούν κοινά σημεία «επαφής», ενώ, αντίθετα, η τρίτη περιγράφεται ως περισσότερο αυτόνομη και «στεγανή». Εχει ωστόσο καταφέρει να στρατολογήσει νέα μέλη, στα οποία η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ενεργό συμμετοχή στα πρόσφατα χτυπήματα, όπως αυτό εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Η «Συνωμοσία»

Συγκεκριμένα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συσχέτιζαν την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η οργάνωση βρίσκεται πίσω από τη μαζική αποστολή –τον Μάρτιο– παγιδευμένων φακέλων σε ευρωπαϊκούς στόχους, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ από τις πρώτες έρευνες στα υπολείμματα του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε στα χέρια του κ. Παπαδήμου προέκυψαν «σημεία ομοιότητας» με τις επιστολές-βόμβες του περασμένου Μαρτίου, με παραλήπτες Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Την ευθύνη για την αποστολή βόμβας στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε αναλάβει με σύντομη ανακοίνωσή της η «Συνωμοσία» αποδίδοντάς την σε ένα ευρύτερο τρομοκρατικό «σχέδιο», με τίτλο «Σχέδιο Νέμεσις». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων αστυνομικών, η επίθεση εναντίον του κ. Παπαδήμου αποτελεί συνέχεια της ίδιας τρομοκρατικής καμπάνιας, η οποία μάλιστα υλοποιείται από νέα μέλη που έχουν ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης. Η επιστολή-βόμβα πυροδοτήθηκε τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός κατευθυνόταν προς το σπίτι του στο Ψυχικό συνοδευόμενος από δύο υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος (τον οδηγό του και τον υπεύθυνο ασφαλείας του) και τρεις αστυνομικούς της προσωπικής του φρουράς. Το δέμα ταχυδρομήθηκε μέσω των ΕΛΤΑ στο σπίτι του στο Ψυχικό και μεταφέρθηκε για έλεγχο στα μηχανήματα X-Ray της Βουλής απ’ όπου περνάει μέρος της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού.

Νέοι συνεργοί

Ηδη πάντως από τον περασμένο Μάρτιο, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. με άμεση γνώση της πορείας των ερευνών διατύπωναν την εκτίμηση ότι τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας» έχουν στρατολογήσει νέους συνεργούς, χάρη στη συνδρομή των οποίων η οργάνωση συνεχίζει τη δράση της. Αφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι διαθέτουν ορισμένες ενδείξεις για την ταυτότητά τους, όχι όμως και επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη σύλληψη και παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Οι ίδιες πηγές προσδιόρισαν τον αριθμό των νεοστρατολογημένων τρομοκρατών σε «δύο – τρία» άτομα: «Τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα, τους επιτρέπεται να δίνουν συνεντεύξεις. Είναι επόμενο να βρίσκουν απήχηση σε άτομα από το περιβάλλον τους», έλεγαν. Εκτός των δύο παγιδευμένων επιστολών που είχαν «περάσει» τον έλεγχο στο «Ελ. Βενιζέλος» και κατέληξαν η πρώτη στη Γερμανία και η δεύτερη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, οκτώ ακόμα δέματα που είχαν ταχυδρομηθεί σε στόχους στο εξωτερικό εντοπίστηκαν και δεσμεύθηκαν από αστυνομικούς στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. Παραλήπτες των φακέλων ήταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ ως εικονικοί αποστολείς εμφανίζονταν Ελληνες πολιτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων κ.ο.κ.

Η εντολή

Προκειμένου να εντοπίσουν τα δέματα, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε ζητήσει από τους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ να διακόψουν τη διαλογή και να ελέγξουν εξονυχιστικά την αλληλογραφία προς το εξωτερικό. Τελικά, οι παγιδευμένες επιστολές βρέθηκαν και απενεργοποιήθηκαν χάρη και στη συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων και στάλθηκαν άθικτες στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για εξερεύνηση.

Την Παρασκευή, στον απόηχο της δολοφονικής επίθεσης, αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκάλυπτε ότι από την επεξεργασία των «άσκαστων» βομβών προέκυψαν ιδιαίτερα αξιοποιήσιμα ευρήματα, τα οποία –όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- «αποτελούν οδηγό των ερευνών και για την περίπτωση της επίθεσης στον πρώην πρωθυπουργό». Απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει εάν στα «ευρήματα» συγκαταλέγονται γενετικά ή δακτυλικά αποτυπώματα των υπόπτων ή άλλα στοιχεία ικανά να προσδιορίσουν την ταυτότητα του «πυροτεχνουργού» των τρομοκρατών.

Παρόμοια κινητοποίηση με εκείνη του περασμένου Μαρτίου για το ενδεχόμενο μαζικής αποστολής παγιδευμένων επιστολών σε στόχους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της χώρας ακολούθησε και την επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου. Πάντως, στελέχη της Κατεχάκη διευκρίνιζαν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου.

Η ανασυγκρότηση

Σε προσπάθεια ανασυγκρότησης του λεγόμενου αντάρτικου πόλης είχαν αποδώσει οι αρμόδιες αρχές και την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank, στο κέντρο της Αθήνας. Η ενέργεια δεν είχε συσχετιστεί με τη δράση της «Συνωμοσίας» αλλά με μέλη του δικτύου υποστήριξης της Πόλας Ρούπα, κεντρικό πρόσωπο του «Επαναστατικού Αγώνα», η οποία συνελήφθη τον Ιανουάριο στην Ηλιούπολη.

Η βόμβα στην Eurobank είχε εκραγεί το βράδυ της Τετάρτης 19 Απριλίου προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου στην οδό Σανταρόζα, που στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας, αλλά και σε παρακείμενα κτίρια. Της έκρηξης είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην ιστοσελίδα Zougla.gr , ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ο υπάλληλος security της τράπεζας είχε καταγγείλει στην Αμεση Δράση ότι δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή και φορούσαν κράνη είχαν αφήσει ύποπτο σάκκο στην είσοδο των γραφείων.

Οι ίδιοι

Ελλείψει προκήρυξης ανάληψης ευθύνης, αρμόδιοι αξιωματούχοι διατύπωναν –τα πρώτα 24ωρα μετά την έκρηξη– την εκτίμηση ότι οι δράστες της βομβιστικής ενέργειας είναι οι ίδιοι που τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017 είχαν αποπειραθεί να επιτεθούν στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου και το Α.Τ. Δάφνης, αντίστοιχα. Αναλυτές παρατηρούν ότι και οι τρεις ενέργειες έχουν έμμεση αναφορά στον «Επαναστατικό Αγώνα». Η τράπεζα Eurobank όπως και το υπουργείο Εργασίας είχαν στο παρελθόν βρεθεί στο στόχαστρο του «Επαναστατικού Αγώνα», ενώ στη Δάφνη είχε πέσει νεκρός σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς ο 35χρονος βιολόγος Λάμπρος Φούντας, μέλος της ίδιας οργάνωσης.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, άτομα που προσχώρησαν πρόσφατα στον χώρο του λεγόμενου αντάρτικου πόλης μαζί με ασύλληπτους συνεργούς της Ρούπα αποπειρώνται να δημιουργήσουν νέο τρομοκρατικό «πόλο» ως απάντηση στα πλήγματα που έχουν καταφέρει οι διωκτικές αρχές στις εναπομείνασες οργανώσεις αναρχικής τρομοκρατίας. Στο σπίτι-κρησφύγετο της Ηλιούπολης, εξάλλου, είχαν βρεθεί δύο πλαστές ταυτότητες ανδρών, που η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ήταν άμεσοι συνεργοί της Ρούπα. Και οι δύο παραμένουν ασύλληπτοι.

Κοινά σημεία

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε στην «Κ» ότι από την πορεία της έρευνας και τα πληροφοριακά δεδομένα που συγκεντρώνει η ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι η συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα διατηρεί ορισμένα κοινά σημεία επαφής με μιαν άλλη ένοπλη ομάδα, που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα χτυπήματα ιδιαίτερα υψηλού επιχειρησιακού ρίσκου: την «Ομάδα Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Πρόκειται για την οργάνωση που τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποίησε ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαρ. Τρικούπη. Η ίδια ομάδα έχει με προκηρύξεις της αναλάβει την ευθύνη των πρόσφατων επιθέσεων με καλάσνικοφ στο κτίριο της πρεσβείας του Μεξικού στο Κολωνάκι, με χειροβομβίδα στην είσοδο της πρεσβείας της Γαλλίας και αρκετά παλαιότερα, τον Μάιο του 2014 και πάλι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει στοιχεία για το προφίλ ή ακόμα την ταυτότητα των μελών της οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή