Κονιόρδου: Αμεσα η υπογραφή για τη δεύτερη φάση αναστήλωσης του Γεφυριού της Πλάκας

Κονιόρδου: Αμεσα η υπογραφή για τη δεύτερη φάση αναστήλωσης του Γεφυριού της Πλάκας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης, ώστε το έργο της αναστήλωσης του Γεφυριού της Πλάκας να περάσει στην δεύτερη φάση για την ολοκλήρωση του, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία περιοδεύει σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία της Ηπείρου.

Η υπουργός Πολιτισμού στις 12 το μεσημέρι έφτασε στο ιστορικό γεφύρι, που κατέρρευσε από την μανία της φύσης την 1η Φεβρουαρίου του 2015. Την υπουργό υποδέχτηκαν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των Ιωαννίνων και της Άρτας καθώς και ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές. Η κ. Κονιόρδου περιηγήθηκε στον χώρο και ενημερώθηκε από στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την πορεία του έργου της αναστήλωσης.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά, εξέφρασε την ικανοποίησή της και χαρακτήρισε την παρουσία στην Πλάκα, όλων των φορέων που συνεργάζονται για το έργο, σημαντική στιγμή, ενώ τόνισε:

«Μετά από μια καλή συνεργασία, φτάνει αυτή την στιγμή, που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι άμεσα θα υπογραφεί η καινούργια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε 7 διαφορετικούς φορείς, 3 Υπουργεία, την Περιφέρεια, τον δήμο Β. Τζουμέρκων το Τεχνικό Επιμελητήριο και βεβαίως το Πολυτεχνείο, για να μπούμε στην νέα φάση της πλήρους αποκατάστασης του Γεφυριού, αυτό που όλοι περιμένουμε, αλλά κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής. Να ξαναδούμε το Γεφύρι όρθιο».

Η νέα προγραμματική σύμβαση, όπως είπε η υπουργός, «θα ξεκινήσει με ένα ποσό 5,5 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με φορέα υλοποίησης αυτή την φορά, έναν νέο, που είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Θα υπάρξει η καινούργια στατική μελέτη, η συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών και η σύνταξη του τεχνικού δελτίου, έτσι ώστε να δοθεί σε έναν ανάδοχο σύμφωνα με τον Νόμο, για να αρχίσει η κατασκευή».

Ωστόσο, η υπουργός επισήμανε πως η καλή συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς « δεν ήταν καθόλου αυτονόητο», όμως αυτό επετεύχθη. «Συμφωνήσαμε, καθίσαμε όλοι μαζί στο τραπέζι και βρήκαμε τις ξεχωριστές αρμοδιότητες του κάθε φορέα, ώστε να προχωρήσει με την στήριξη της Περιφέρειας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα στον δήμαρχο και τους κατοίκους της περιοχής, για την σημαντική η συμβολή τους.

«Χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και αυτό είναι η απόδειξη πως όλοι μαζί δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε σε σημαντικά πράγματα, ιστορικά πράγματα για τον τόπο μας. Μπορούμε να καταφέρουμε».

Η Λυδία Κονιόρδου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον ερχόμενο Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι προεργασίες ώστε να ξεκινήσει η τελική φάση αναστήλωσης του σπουδαίου μνημείου, με το υπουργείο Πολιτισμού, να έχει έναν σημαντικό εποπτικό ρόλο, εισηγητικό και εγκριτικό προς της μελέτες αλλά και εκείνο της παρακολούθησης του έργου.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη εμφανίστηκε ενθουσιασμένη από την εξέλιξη του έργου που έχει, όπως ανέφερε, ιστορική και συμβολική σημασία. Σε δηλώσεις ειδικότερα τόνισε: «Είναι μια στιγμή με ιδιαίτερη φόρτιση, μετά τα άσχημα συναισθήματα, μετά την κατάρρευση. Είναι στιγμή με χαρά, που είμαστε εδώ, όλοι μαζί, σε αυτόν τον ιστορικό τόπο. Είναι ένας τόπος που συμβολίζει και την ενότητα του Ελληνικού λαού. Εδώ λοιπόν ενώθηκαν φορείς για την αναστήλωση του γεφυριού. Δεν πρόκειται απλά για την αναστήλωση ενός μνημείου, αλλά για την αναστήλωση της ίδιας της ιστορίας μας. Ξέρετε, εάν δεν θυμόμαστε, δεν συνεχίζουμε και δεν στηρίζουμε τα μνημεία που θυμίζουν την διαδρομή αυτής της χώρας, θα έχουμε λιγότερες δυνάμεις για το μέλλον».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε ικανοποιημένος το για την παρουσία στο Γεφύρι της Πλάκας της υπουργού Πολιτισμού. «Είναι μεγάλη υπόθεση, όταν θέλεις να δεις ένα πρόβλημα, να το δεις από κοντά και σίγουρα συζητώντας με τους ασχολούμενους γύρω από το έργο, θα αποκομίσεις πάρα πολλά. Για μένα το Γεφύρι της Πλάκας είναι ένα στοίχημα, το οποίο έχουμε βάλει όλοι μαζί και μοιάζει σαν το στοίχημα της Ελλάδος σήμερα. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να πει, παραιτούμαι» είπε και ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για τη συνεργασία.

Ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, Γιάννης Εντελές, χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία στην Πλάκα της Λυδίας Κονιόρδου, έκανε λόγο για το διαχρονικό ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού στο ζήτημα και επισήμανε πως «η μάχη θα δοθεί με τις διαδικασίες και τον χρόνο».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή