Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη προτείνει στο νέο του Βιβλίου ο Μ.Πικραμένος.

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη προτείνει στο νέο του Βιβλίου ο Μ.Πικραμένος.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσίαση του βιβλίου του επίκουρου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  συμβούλου Επικρατείας και πρώην γενικού διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστών Μιχάλη Πικραμένου, με τον τίτλο: «Χωροταξική οργάνωση και διαχείριση χρόνου των δικών στα Διοικητικά Δικαστήρια»,

Το βιβλίο του κ. Μιχάλη Πικραμένου με τίτλο «Χωροταξική οργάνωση και διαχείριση χρόνου των δικών στα Διοικητικά Δικαστήρια» θα παρουσιάσουν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιος Δελλής, η γενική επίτροπος επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη, ενώ  θα προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώην πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Χρήστος Γεραρής.

Ο Μιχάλης Πικραμένος στο 340 σελίδων βιβλίο του, μεταφέρει την Ευρωπαϊκή και εγχώρια εμπειρία του, επισημαίνει την  αναγκαιότητα σχεδίασης ενός νέου μοντέλου λειτουργίας της Διοικητικής  Δικαιοσύνης. Η σχεδίαση προβλέπει (χωρίς να χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος), ουσιαστικές και πολύπλευρες μεταρρύθμισης σύστημα της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο Μιχάλης Πικραμένος, σημειώνει ότι στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, κ.λπ.) αλλά και των κρατών, διεξάγεται ήδη ένας ευρύτατος διάλογος για την καθιέρωση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας του δικαστικού συστήματος.

Το μοντέλο αυτό στηρίζεται, στην οικονομική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης, στην καθιέρωση του θεσμού του «βοηθού δικαστή», στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου τεχνολογικών υποδομών, κ.λπ.

Ο συγγραφέας, μεταξύ των άλλων, αναφέρει στον πρόλογό του ότι «η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, όπως και του Ελληνικού κράτους στο σύνολό του, τίθεται, μετ’ επιτάσεως, στην εποχή της κρίσης που βιώνει τραυματικά ο τόπος, στην πραγματικότητα, όμως, ήταν ανάγκη που ξεπηδούσε διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση από τις κάθε είδους ηγεσίες αλλά και από την κοινωνία, καθώς στην εποχή της επίπλαστης ευμάρειας λίγοι ήσαν εκείνοι που τολμούσαν να μιλήσουν για τομές οι οποίες, όπως είναι φυσικό, θα προκαλούσαν αντιδράσεις και θα συναντούσαν αντιστάσεις, εφόσον θα έθιγαν «κεκτημένα»».

Ακόμη, ο Μιχάλης Πικραμένος αναφέρει: «Η ουσιαστική και βαθιά μεταρρύθμιση δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για να αποκτήσει σάρκα και οστά. Το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα στη Βουλή και την Κυβέρνηση προς ανάληψη πρωτοβουλιών για την ψήφιση και εφαρμογή δημόσιων πολιτικών με σύγχρονους προσανατολισμούς που βελτιώνουν τις λειτουργίες του κράτους και θέτουν, έτσι, τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία».

Τέλος, ο Μιχάλης Πικραμένος διατυπώνει  την πρότασή του  για ένα νέο «δικαστικό χάρτη» των Διοικητικών Δικαστηρίων που θεωρεί ότι είναι απαραίτητος για τον εκσυγχρονισμός της διοικητικής δικαιοσύνης.

Η παρουσίαση της μελέτης- βιβλίου θα γίνει αύριο Τρίτη, στις 6.30 στην αίθουσα “Ευρώπη” της Νομικής Βιβλιοθήκης επί της οδού Μαυρομιχάλη 23 στο κέντρο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή