Πτώση «Μιράζ» λόγω βλάβης στον κινητήρα

Πτώση «Μιράζ» λόγω βλάβης στον κινητήρα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πεπερασμένα όρια αντοχής των ιπτάμενων μέσων που καλούνται να χρησιμοποιήσουν οι έμπειροι Ελληνες πιλότοι, ανέδειξε χθες η εγκατάλειψη μονοθέσιου μαχητικού Μιράζ-2000 στα νότια των Σποράδων. Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των εκτιμήσεων τις οποίες κάνουν έμπειροι στρατιωτικοί, η πτώση του Μιράζ οφείλεται σε βλάβη του κινητήρα, τον οποίο ο 28χρονος υποσμηναγός-κυβερνήτης δεν κατόρθωσε να επανεκκινήσει. Ο υποσμηναγός νοσηλεύεται από χθες στο 251 ΓΝΑ, δίχως ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από μια εξάρθρωση ώμου η οποία θεωρείται απολύτως λογική επίπτωση λόγω της εκτίναξης του καθίσματός του. Η διαδικασία διάσωσης ήταν γρήγορη, καθώς η εγκατάλειψη του Μιράζ έγινε στις 12.25, ενώ στις 13.30 ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) τον είχε ήδη περισυλλέξει. Επρόκειτο για το δεύτερο αεροσκάφος, ζεύγους Μιράζ-2000, το οποίο είχε απογειωθεί από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και πραγματοποιούσε εκπαιδευτική άσκηση.

Ηδη, από χθες το μεσημέρι βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή στελέχη της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών, προκειμένου να περισυλλέξουν τα κομμάτια που πλέουν στην επιφάνεια, κάτι το οποίο θα βοηθήσει το έργο της Επιτροπής διερεύνησης του ατυχήματος. Ως αυτή τη στιγμή, προκύπτει ότι το αεροσκάφος έχει κοπεί σε μεγάλα κομμάτια, ενώ στην περιοχή το βάθος αγγίζει τα 500 μέτρα. Κάτι που σημαίνει ότι ζήτημα ανέλκυσης τίθεται μόνο για τον κινητήρα, ο οποίος πιθανότατα ευθύνεται και για την πτώση του αεροσκάφους. Επειτα από τη χθεσινή πτώση, ο στόλος των μη αναβαθμισμένων Μιράζ-2000 (της «αγοράς του αιώνα») πέφτει από τα 18 στα 17 αεροσκάφη. Υπάρχουν, επίσης, 25 Μιράζ 2000-5Mk2, 15 εκ των οποίων αγοράστηκαν σε αυτή τη διαμόρφωση, ενώ 10 αναβαθμίστηκαν. Προ ολίγων μηνών, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απέρριψε πρόταση αναβάθμισης των (πλέον 17) Μιράζ 2000, κυρίως διότι κρίθηκε ασύμφορη, αφενός λόγω του υψηλού κόστους, αφετέρου του μικρού αριθμού των συγκεκριμένων αεροσκαφών στο σύνολο του στόλου.

Σε γενικές γραμμές προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί ατυχήματα και δυστυχήματα διαφόρων τύπων εναερίων μέσων των ενόπλων δυνάμεων. Μόλις προ ενός μήνα (19 Απριλίου) σημειώθηκε η πτώση του ελικοπτέρου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού, το οποίο κόστισε τη ζωή τεσσάρων αξιωματικών. Τον περασμένο Νοέμβριο ανεφλέγη η δεξαμενή καυσίμων F-16 Block 52+ που τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο των Χανίων, ενώ λίγο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, ένα Απάτσι βυθιζόταν στον Στρυμονικό κόλπο. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν είτε πέσει είτε υποστεί βλάβες συνολικά τέσσερα F-16 και έξι Mιράζ 2000. Σημειώνεται, τέλος, ότι και χθες ζεύγος ελληνικών F-16 ενεπλάκη στις 15.20 με δύο τουρκικά στα νότια της Χίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή