ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα απόβλητα επί 10 ημέρες

Εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα απόβλητα επί 10 ημέρες

Περί τους 200 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων απέρριψαν ασυνείδητοι σε δύο σημεία στην Παιανία. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος πρόκειται για απόβλητα από την επεξεργασία αλουμινίου, δείγμα των οποίων έχει σταλεί για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Το πρόβλημα είναι ότι, σχεδόν 10 ημέρες μετά την ανακάλυψη των αποβλήτων, δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατή η συλλογή και απομάκρυνσή τους, καθώς δεν μπορούν να συγκεντρωθούν τα περίπου 130.000 ευρώ που απαιτούνται…

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος ειδοποιήθηκαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στις 18 Μαΐου να ελέγξουν τα απόβλητα που είχαν απορριφθεί σε δύο σημεία και μύριζαν έντονα. Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξαν οι επιθεωρητές, τα επικίνδυνα απόβλητα είχαν απορριφθεί σε οικόπεδο έναντι του Λάτσειου Κολεγίου και κοντά στον σταθμό διοδίων Κορωπίου. Τα απόβλητα ήταν σκωρίες από τη δευτεροβάθμια παραγωγή αλουμινίου και θεωρούνται επικίνδυνα. Μάλιστα, η οσμή στο σημείο ήταν τόσο έντονη που κάποιος δεν μπορούσε να παραμείνει στο σημείο περισσότερο από μερικά λεπτά.

Μετά την καταγραφή του περιστατικού, οι επιθεωρητές ξεκίνησαν αγώνα δρόμου για την εξεύρεση πόρων για την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι υπεύθυνη για να αναλάβει την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, δήλωσε αδυναμία να διαθέσει το απαραίτητο ποσό (περί τις 130.000 ευρώ). Ετσι οι επιθεωρητές αναγκάστηκαν (προς το παρόν, χωρίς αποτέλεσμα) να απευθυνθούν και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Εν τω μεταξύ, οι βροχές των προηγούμενων ημερών είναι δεδομένο ότι οδηγούν μέρος των επικίνδυνων αποβλήτων στο υπέδαφος. Η ταυτοποίηση των αποβλήτων, ώστε να πληρώσει ο δράστης το κόστος διαχείρισης, είναι αδύνατη, καθώς δεν υπήρξαν μάρτυρες κατά την απόρριψη. Πάντως, οι επιθεωρητές απέστειλαν δείγμα των αποβλήτων στο Γενικό Χημείο του Κράτους προκειμένου να διασαφηνιστεί περί τίνος πρόκειται.