Αποχή ΔΟΕ από την αξιολόγηση

Αποχή ΔΟΕ από την αξιολόγηση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) επικρίνει το υπουργείο Παιδείας ότι, μέσω του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία, επιχειρεί να εφαρμόσει την αξιολόγηση στα σχολεία. Για τον λόγο αυτόν, η ΔΟΕ κήρυξε απεργία-αποχή από τη διαδικασία για την επιλογή διευθυντών στα δημοτικά σχολεία, που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, η ΔΟΕ υποστηρίζει ότι βασικός κορμός του νέου νόμου είναι ο νόμος 3848/2010 για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, του οποίου το συνδικαλιστικό κίνημα είχε ζητήσει την κατάργηση. «Η κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της μνημονιακής της δέσμευσης με βάση και το 4ο μνημόνιο, για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, στελεχών και εκπαιδευτικών, όπως καταγράφεται και στο τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο στηρίζεται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, όπως με σαφήνεια αναφέρεται στην εισαγωγή του», λέει η ΔΟΕ. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών γίνεται διά της πλαγιάς οδού. Οπως εξηγεί, «στη διαδικασία της συνέντευξης του υποψήφιου διευθυντή, εκτιμάται από το συμβούλιο επιλογής η γνώμη των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών. Η γνώμη των συνυπηρετούντων διατυπώνεται επί συγκεκριμένων ερωτήσεων αποτίμησης του κριτηρίου της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο, της προσωπικότητας και της γενικότερης συγκρότησης του υποψηφίου, οι οποίες αναγράφονται σε φύλλα αποτίμησης του κριτηρίου αυτού. Στη διαδικασία εμπλέκεται άμεσα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τη σύνταξη των ερωτημάτων των φύλλων αποτίμησης (όρος που στη γλώσσα του υπουργείου σημαίνει αξιολόγηση)». Η ομοσπονδία αναφέρει ότι «η κυβέρνηση με τη συνεδρίαση ενός οργάνου που δεν είναι ο σύλλογος διδασκόντων και τον σφετερισμό του βιβλίου πράξεων του συλλόγου διδασκόντων εισάγει στη σχολική πραγματικότητα την αξιολόγηση» και προσθέτει ότι «οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης-χειραγώγησης αποδείχθηκαν ψεύτικες».

Εξώδικο

Την ίδια στιγμή, περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί που επί χρόνια δούλεψαν σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές ως αναπληρωτές χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μία θέση και την επόμενη σχολική χρονιά. Και αυτό διότι έχασαν την προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης, που άρχισε τη Μεγάλη Πέμπτη 13/4 και ολοκληρώθηκε στις 28/4, με το μεγαλύτερο μέρος της προθεσμίας να είναι αργία για τους εκπαιδευτικούς.

Τώρα το υπουργείο Παιδείας αρνείται να ανοίξει τη διαδικασία έστω και για δύο ημέρες και οι «εκπρόθεσμοι αναπληρωτές», όπως αυτοχαρακτηρίζονται, έστειλαν στο υπουργείο εξώδικο, ενώ ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια – κάτι που ενδέχεται να επιβαρύνει χρονικά στη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών. Η πλευρά του υπουργείου απαντά ότι οι διαδικασίες δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου, καθώς κινούνται βάσει ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, με δεδομένο ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών των υποψηφίων θα γίνει, για πρώτη φορά φέτος, από το ΑΣΕΠ. Ωστόσο, οι «εκπρόθεσμοι αναπληρωτές» θεωρούν ότι ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου μεταθέτει την ευθύνη στο ΑΣΕΠ και για τον λόγο αυτόν τον χαρακτηρίζουν «Πόντιο Πιλάτο». Για το θέμα έχουν κατατεθεί στη Βουλή τέσσερις ερωτήσεις, από τη Ν.Δ. και το ΚΚΕ. Από την άλλη, πρόσφατα στέλεχος του υπουργείου φέρεται να απάντησε σε εκπαιδευτικό που διαμαρτυρήθηκε υπέρ όσων έχασαν την προθεσμία… «ας πρόσεχαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή