Η συντροφιά των ζώων, διέξοδος στα χρόνια της κρίσης

Η συντροφιά των ζώων, διέξοδος στα χρόνια της κρίσης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, λέει ο λαός και οι Ελληνες φαίνεται ότι τη βρήκαν στη συντροφιά των κατοικιδίων. Η οικονομική συγκυρία έφερε πληθώρα ατόμων πιο κοντά στα οικόσιτα ζώα, καθώς πάνω από έξι στους δέκα αποφάσισαν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο εν μέσω κρίσης. Αψηφώντας το πρόσθετο οικονομικό φορτίο, που συνεπάγεται η έλευση ενός κατοικιδίου σε ένα νοικοκυριό, το 63% του πληθυσμού δήλωσε ότι απολαμβάνει τη συντροφιά του εδώ και περίπου επτά χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Keeppet, διαδικτυακής πλατφόρμας που φέρνει σε επαφή ιδιοκτήτες κατοικιδίων με φιλόζωους οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας, οι ιδιοκτήτες που διατηρούν κατοικίδια από μηδέν έως επτά χρόνια είναι κατά κύριο λόγο (75%) ηλικίας μεταξύ 26 και 55 ετών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των ιδιοκτητών επεξεργάζονται την ιδέα απόκτησης δεύτερου κατοικιδίου σε ποσοστό 62%, βάζοντας σε πρώτη μοίρα τη σχέση που έχουν αναπτύξει με τα ζώα τους, ενώ παραμερίζουν το πρόσθετο οικονομικό κόστος.

Επιβεβαιώνοντας την εντύπωση που θέλει την περιφέρεια της χώρας να μην επιδεικνύει ιδιαίτερα ισχυρά φιλοζωικά αισθήματα, η πλειονότητα των ιδιοκτητών κατοικιδίων διαμένει στην Αθήνα, σε ποσοστό 66%. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 17% και με αντίστοιχο ποσοστό η υπόλοιπη χώρα. Πόσο επιβαρύνει όμως τελικά η παρουσία ενός ζώου τον οικογενειακό προϋπολογισμό; Το 64% των ιδιοκτητών δήλωσε ότι ξοδεύει έως 50 ευρώ τον μήνα, ενώ σε «περιττές» πολυτέλειες μπαίνει το 20%, που ξοδεύει έως 80 ευρώ τον μήνα για τον πιστό του φίλο.

Η απαραίτητη βόλτα δείχνει μάλλον να τους παιδεύει, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, καθώς το 85% των ερωτηθέντων διαθέτει σκύλο. Σε σχετική ερώτηση του Keeppet για το ποια υπηρεσία θα επιθυμούσαν να προστεθεί πέραν της φιλοξενίας, που παρέχει ήδη η πλατφόρμα, οι ιδιοκτήτες σκύλων δήλωσαν κατά 34% ότι θα ήθελαν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του dog walking (βόλτα σκύλου). Οι πιο… ανεξάρτητες γάτες έχουν προτιμηθεί από το 38% των ερωτηθέντων, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που κατάφεραν να μετατρέψουν τους «αιώνιους εχθρούς» σε καλύτερους φίλους διατηρώντας σκύλο και γάτα κάτω από την ίδια στέγη. Το 11% διαθέτει κάποιο πτηνό, ενώ το 15% κουνέλι, ερπετό ή ψάρι.

Οσον αφορά τις υπηρεσίες που ζητούν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, σύμφωνα με το Keeppet, φέτος παρατηρείται τριπλάσια ζήτηση σε σχέση με την περυσινή άνοιξη για τη φιλοξενία κατοικιδίων, που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να πηγαίνουν διακοπές έχοντας εξασφαλίσει τη φύλαξη του ζώου τους. Οπως είναι αναμενόμενο, το 82% των φιλοξενιών που παρέχει η πλατφόρμα εντοπίζεται στην Αττική, το 14,5% στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται μεταξύ Ηρακλείου Κρήτης και Καλαμάτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή