Ανενεργό επί 17 μήνες το νεκροτομείο του ΑΠΘ

Ανενεργό επί 17 μήνες το νεκροτομείο του ΑΠΘ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστό παραμένει εδώ και 17 μήνες το ιστορικό ιατροδικαστικό εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λόγω σοβαρής υποστελέχωσης.

Οπως καταγγέλλει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ), «από τον Ιανουάριο του 2016 η διεύθυνση του εργαστηρίου έχει στείλει έγγραφο στα αρμόδια υπουργεία ανακοινώνοντας το κλείσιμο του νεκροτομείου λόγω έλλειψης προσωπικού και έπειτα από 17 ολόκληρους μήνες η κατάσταση εξακολουθεί να είναι η ίδια με το εργαστήριο να υπολειτουργεί». Το συγκεκριμένα εργαστήριο κάλυπτε όλα τα περιστατικά θανάτων από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ενώ η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που εδρεύει στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ήταν αρμόδια για τη δυτική Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς. «Τους τελευταίους μήνες όμως, όλες οι νεκροτομές – ιατροδικαστικές πράξεις διεκπεραιώνονται μόνον από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, καθώς το νεκροτομείο του ΑΠΘ εξακολουθεί να έχει κατεβασμένα ρολά», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΙΕ, που κατηγορεί τους αρμοδίους για αδιαφορία για ένα εργαστήριο με 70 χρόνια λειτουργίας στο οποίο έχουν θητεύσει λαμπροί επιστήμονες της ιατροδικαστικής της χώρας και εξέχοντες ακαδημαϊκοί δάσκαλοι. Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία δηλώνει ότι εδώ και καιρό έχει επισημάνει το πρόβλημα τόσο δημοσίως όσο και στους αρμόδιους φορείς και προτίθεται να απευθυνθεί εκ νέου στα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε «να δοθεί μία λύση για τους υπάρχοντες ειδικευόμενους γιατρούς και να επαναλειτουργήσει πλήρως το ιστορικό εργαστήριο».

Παράλληλα, η ΕΙΕ αναφέρει ότι έχει γίνει αποδέκτης καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία ειδικευόμενος γιατρός φέρεται να έχει λάβει πιστοποιητικό στο οποίο αναφέρεται ότι όλο το 2016 και τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 –διάστημα που το εργαστήριο υπολειτουργεί κατά την ΕΙΕ–, είχε διενεργήσει ικανοποιητικό αριθμό νεκροτομών και συμμετείχε και σε διενεργηθείσες αυτοψίες επί εγκληματικών ενεργειών. «Δηλαδή, στη διάρκεια αυτών των 17 μηνών που το εργαστήριο δεν διενεργεί νεκροτομές, ο διευθυντής του εργαστηρίου φέρεται να βεβαιώνει ότι ο ειδικευόμενος γιατρός παρακολουθούσε σε αυτό νεκροτομές και αυτοψίες», σημειώνει η ΕΙΕ. Πάντως, κατά πληροφορίες, το εργαστήριο δεν έχει ειδικευόμενους αυτήν τη στιγμή, ενώ, όταν είχε ειδικευόμενους, οι νεκροτομές στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους διενεργούνταν στο νεκροτομείο στα Διαβατά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή