Στις «Θερμοπύλες» του Αη Στράτη

Στις «Θερμοπύλες» του Αη Στράτη

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε βράδυ αναρωτιέμαι εάν έκανα τη σωστή επιλογή να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Κάνω μια σύντομη αναδρομή στη μέρα που πέρασε και σκέφτομαι τι λάθη έκανα ή αν αδίκησα κάποιον. Μέχρι στιγμής αισθάνομαι ήσυχη με τη συνείδησή μου». Οταν ανέλαβε δήμαρχος του Αη Στράτη τον Σεπτέμβριο του 2014, η Μαρία Κακαλή είχε γίνει ένα από τα πρόσωπα των ημερών. Ηταν μόλις 28 ετών, η νεότερη δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα και αναλάμβανε καθήκοντα σε έναν δύσκολο δήμο, ενός νησιού απομονωμένου, στην άκρη του βορειοανατολικού Αιγαίου. Εχουν περάσει 2,5 χρόνια από τότε, η κ. Κακαλή έκλεισε τα τριάντα και ήδη η εμπειρία της στον δήμο, της επιτρέπει να μιλά για μία ενδιαφέρουσα καθημερινότητα σε ένα νησί που δεν ξεπερνά τους 200 μόνιμους κατοίκους.

Συναντηθήκαμε λίγο μετά την ομιλία της στο TedxAthens, που έγινε προ ημερών στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Πώς άλλαξε η καθημερινότητά σας μέσα σε αυτά τα 2,5 χρόνια;». Είναι η πρώτη μου ερώτηση. «Αλλαξε πολύ. Το τηλέφωνό μου χτυπάει συνέχεια», απαντά. «Κάθε μέρα είναι πολύ δύσκολη γιατί είμαι σε έναν νησιωτικό δήμο που δεν έχει ούτε υπαλλήλους ούτε υπηρεσίες. Ο δήμαρχος αναγκάζεται να κάνει πράγματα που σε κάποιον άλλο δήμο θα τα έκαναν οι υπάλληλοι. Πρέπει για παράδειγμα να διαβάζω τεχνικές περιγραφές για την τσιμεντόστρωση. Οταν ολοκληρώσω τη θητεία μου νομίζω ότι θα έχω πια ένα πλούσιο βιογραφικό, που εκτός από διοικητικές γνώσεις θα περιλαμβάνει και γνώσεις νομικές, τεχνικές και οικονομικές», λέει με μια δόση χιούμορ.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβριο του 2016 στον Αη Στράτη, έδωσε τη δυνατότητα στη νεαρή δήμαρχο να επικοινωνεί, όπως λέει, απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να προωθήσει τα θέματα που απασχολούν τον τόπο της.

Στη λίστα των προβλημάτων ενός μικρού νησιού, προτεραιότητα έχουν η Υγεία και η Παιδεία. «Φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή ώστε κάποιο ιατρικό κλιμάκιο να επισκέπτεται τακτικά τον Αη Στράτη και να παρέχει στους δημότες τη βασική ιατρική περίθαλψη. Οσον αφορά την Παιδεία, πετύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια –μέσω σημαντικών δωρεών, αλλά και ιδίων εξόδων– να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με πολλές αθλητικές δραστηριότητες αλλά και με διάφορα είδη τέχνης, όπως το θέατρο και η ποίηση ώστε να μην επαφιόμαστε κάθε φορά στην πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού.

«Πράσινο νησί»

Πριν από δύο μήνες, ο Αη Στράτης κατάφερε να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ «Πράσινο νησί», με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του κατά 80% μέχρι το 2020. Παράλληλα, στα σχέδια του δήμου είναι η ανάπτυξη και η προβολή του νησιού, μέσα από την ανάδειξη του παλαιού οικισμού του. «Δεν είμαστε Μύκονος, δεν είμαστε Σαντορίνη και ούτε θέλουμε να γίνουμε. Επιδιώκουμε να κάνουμε το νησί πρότυπο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού, αναδεικνύοντας την πολιτιστική του κληρονομιά, διατηρώντας έτσι τη δική μας ταυτότητα», λέει η δήμαρχος.

Από νηπιαγωγός…

Η Μαρία Κακαλή μεγάλωσε στον Αη Στράτη, σπούδασε νηπιαγωγός στην Πάτρα και επέστρεψε με την ελπίδα να διοριστεί κάποια στιγμή στο νησί της. Τη μοναδική θέση, όμως, κάθε χρόνο την έπαιρνε κάποιος άλλος εκπαιδευτικός κι έτσι αντί για νηπιαγωγός κατέληξε… να γίνει δήμαρχος. Εκτός από αυτόν το ρόλο, όμως, έχει κι έναν άλλο, ακόμη πιο σημαντικό. Είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών, 2 και 8 ετών. Ο σύζυγός της είναι ναυτικός και η ίδια ισορροπεί ανάμεσα σε οικογένεια και καριέρα. Οση ώρα μιλάμε, το μυαλό της «τρέχει» στο νησί. Ο μεγαλύτερος γιος της, ο Λευτέρης, έχει πυρετό και τηλεφωνεί συχνά για να μάθει τα νέα του. «Για να είμαι ειλικρινής, κάποια πράγματα που αφορούν τα παιδιά μου, τα έχω βάλει σε προτεραιότητα. Εγώ τους κάνω μπάνιο, εγώ τα βάζω για ύπνο, εγώ βοηθώ τον Λευτέρη στα μαθήματα του σχολείου. Πρωί και απόγευμα είμαι στον δήμο, όμως τις υπόλοιπες ώρες βρίσκομαι με τα παιδιά. Και όταν αυτά κοιμηθούν, συνεχίζω να ασχολούμαι με πράγματα που αφορούν το νησί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή