Εξονυχιστικούς ελέγχους σε 70 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Βουλγαρία ξεκίνησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να διαπιστώσει εάν όντως δραστηριοποιούνται στη γείτονα χώρα ή εάν έχουν μεταφέρει εικονικά την έδρα τους. Ο έλεγχος των 70 εταιρειών θα φθάσει, όπως αναφέρουν στελέχη της αρμόδιας αρχής, μέχρι και το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων. Οπως τονίζουν στελέχη της ΑΑΔΕ, πρόκειται για τον πρώτο μαζικό έλεγχο επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες που δημιουργήθηκαν για τον έλεγχό τους.
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 80% των παραπάνω επιχειρήσεων είναι εικονικό, δηλαδή σε 56 επιχειρήσεις αναμένεται να επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα και να φορολογηθούν για τα εισοδήματα που απέκρυψαν από το ελληνικό Δημόσιο και τα οποία δήλωσαν μόνο στη Βουλγαρία με στόχο να γλιτώσουν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται στη χώρα μας (29%), αλλά και να είναι ανταγωνιστικότεροι από αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές. Σημειώνεται ότι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής στη Βουλγαρία είναι 10% ενώ ο φόρος στα μερίσματα 5%.
Τι ελέγχεται
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές έχουν ήδη ξεκινήσει τον έλεγχο:
1. Του συνόλου των κινήσεών τους.
2. Της δραστηριότητάς τους στη γειτονική χώρα και εάν εντός των συνόρων αυτής υπάρχουν συναλλαγές. Στην περίπτωση που δεν εντοπιστούν συναλλαγές, δεν σημαίνει ότι υποκρύπτεται απαραίτητα φοροδιαφυγή, αναφέρουν οι ελεγκτές, αλλά όπως υποστηρίζουν αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ελέγχου.
3. Των πελατών τους προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουν.
4. Τραπεζικών κινήσεων στην αλλοδαπή, καθώς και ημέρες διαμονής στη Βουλγαρία με βάση συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία.
5. Σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές, θα ελεγχθούν οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων (σε όσες υπάρχουν) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εργάζονται πραγματικά στις 70 επιχειρήσεις ή εάν πρόκειται για «αχυρανθρώπους».
Με την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον τα αποτελέσματα αποδείξουν ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τις 70 επιχειρήσεις είναι σωστή, ο έλεγχος θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και στην Κύπρο.
Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα διαφύλαξης των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα σε όσους επιθυμούν να εκμεταλλευτούν – φοροδιαφύγουν ότι θα ελεγχθούν. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσες ελληνικές επιχειρήσεις αποφασίσουν πραγματικά να δραστηριοποιηθούν σε βαλκανικές χώρες.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που «στήνουν» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Επίσης αναφέρουν ότι πρόκειται κυρίως για εταιρείες παροχής υπηρεσιών, λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και μικροεπιχειρήσεις. Για παράδειγμα, πρόσφατα εντοπίσθηκε φυσικό πρόσωπο που άνοιξε στη Βουλγαρία επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στο service ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Επί της ουσίας η δουλειά γίνεται στην Ελλάδα αλλά η απόδειξη που εκδίδεται είναι από τη Βουλγαρία.
Πώς τους ελκύουν
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βουλγαρίας, οι επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει σε υποβαθμισμένες περιοχές (όπου η ανεργία κατά το προηγούμενο έτος ήταν σημαντικά μεγαλύτερη του μέσου όρου στη χώρα), μπορούν να επωφεληθούν από ορισμένες φορολογικές διευκολύνσεις εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα:
• Απαλλαγή μέχρι και 100% του εταιρικού φόρου (10%) προκειμένου για βιομηχανικές μονάδες, εγκατεστημένες σε περιοχές με ανεργία μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον 35% του μέσου όρου. Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει για μία πενταετία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της ανεργίας.
• Μείωση του εταιρικού φόρου μέχρι το 10% επί της αξίας των πάγιων επενδύσεων (με την εξαίρεση των επιβατικών αυτοκινήτων), με την προϋπόθεση ότι η επένδυση πραγματοποιείται σε περιοχή με ανεργία μεγαλύτερη κατά 50% του εθνικού μέσου όρου.
• Ειδική έκπτωση (αφαίρεση από τα κέρδη των αμοιβών και εργοδοτικών εισφορών μέχρι και 12 μηνών) για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν εγγεγραμμένους ανέργους.
Οι επιχειρήσεις πηγαίνουν εκεί:
• Για να γλιτώσουν από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που ανέρχονται στο 26% και 29% (για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις).
• Για να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος.
• Για να γλιτώσουν από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%.
• Για να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές συγκριτικά με αντίστοιχες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.