ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κακή» η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το 98% των Ελλήνων

kaki-i-katastasi-tis-ellinikis-oikonomias-symfona-me-to-98-ton-ellinon-2193608

Σχεδόν μία δεκαετία μετά τη μεγάλη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08 η οικονομική εμπιστοσύνη των πολιτών παγκοσμίως έχει αρχίσει να δείχνει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Pew Research Center, στην οποία συμμετέχουν 32 χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, οι πολίτες πολλών χωρών της Ευρώπης και του αγγλοσαξονικού κόσμου εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Μολαταύτα, η συνολική εικόνα της έρευνας παραμένει αρνητική, καθώς μόλις το 46% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένοι από τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας τους.

Παράλληλα, η ανησυχία σε σχέση με το μέλλον είναι έκδηλη στην έρευνα, με μόλις το 41% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι τα ανήλικα παιδιά του σήμερα θα μεγαλώσουν με καλύτερες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τους γονείς του. Περισσότερο απαισιόδοξοι σε αυτόν τον τομέα εμφανίζονται οι Γάλλοι, οι Ιάπωνες και οι Έλληνες.

Ωστόσο, στις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας είναι τώρα πιο θετική από ό,τι το 2007, αμέσως πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Ενδεικτικά, σχεδόν έξι στους δέκα Αμερικανούς (58%) πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι καλή. Αντιστοίχως, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 51% εκτιμά πως η οικονομία της χώρας τους έχει βελτιωθεί.

Στον αντίποδα, στην Ελλάδα η απαισιοδοξία παραμένει στο ύψιστο επίπεδο, με το εντυπωσιακό  ποσοστό του 98% να θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά κακή. Το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό σε αντιδιαστολή με το 51% των πολιτών των ανεπτυγμένων οικονομιών, το οποίο εκτιμά ότι η οικονομία βελτιώνεται, καθώς και με το αντίστοιχο ποσοστό στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, το οποίο ανέρχεται στο 45% των ερωτηθέντων.