Ερευνα και για το ακίνητο Παπαντωνίου στη Σύρο

Ερευνα και για το ακίνητο Παπαντωνίου στη Σύρο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα έρευνα εις βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, για τους οποίους πριν από λίγες ημέρες απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και ασκήθηκε δίωξη για ξέπλυμα, έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διέταξε έρευνα και για την πώληση, το 2016, του ακινήτου που διέθετε ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του στη Σύρο. Η νέα έρευνα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το αν η πώληση είναι εικονική ή όχι όσο και το πώς δόθηκε φορολογική ενημερότητα στον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του για τη μεταβίβαση του ακινήτου, τη στιγμή που υπήρχαν φορολογικές εκκρεμότητες της οικογένειας Παπαντωνίου. Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι σύντομα θα δοθούν απαντήσεις.

Λογαριασμοί στην Ελβετία

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, ενώ οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές της χώρας μας αναμένουν τις απαντήσεις από την Ελβετία για δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που εντοπίστηκαν να συνδέονται με τον Γ. Παπαντωνίου σε ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα, ο πρώην υπουργός, μέσω δικηγόρων, κίνησε νομικές διαδικασίες στην Ελβετία προκειμένου να αποφευχθεί το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών. Οι λογαριασμοί αυτοί έγιναν γνωστοί στις ελληνικές δικαστικές αρχές τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι ελβετικές αρχές ενημέρωσαν για πρώτη φορά για την ύπαρξή τους και απεστάλη αμέσως αίτημα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα των λογαριασμών και γνωστοποίηση όλων των στοιχείων για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ενας από τους λογαριασμούς αυτούς εντοπίστηκε πρόσφατα και στη λίστα Μπόργιανς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και για τους λογαριασμούς της συζύγου Παπαντωνίου που είχαν εντοπιστεί στη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λογαριασμοί του ζεύγους Παπαντωνίου, τόσο στη λίστα Λαγκάρντ όσο και οι πρόσφατοι στην Ελβετία, ερευνώνται για σύνδεσή τους με χρηματικά ποσά προερχόμενα από εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν επί των ημερών του πρώην υπουργού στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται σύνδεσή τους και με προγενέστερη πολιτική παρουσία του.

Πάντως και για τους λογαριασμούς της συζύγου Παπαντωνίου, που είχαν εντοπιστεί στη λίστα Λαγκάρντ, και του πρώην συνεργάτη του Γ. Παπαντωνίου, Γ. Κανδαλέπα, ο οποίος φέρεται να κατέθεσε χρήματα στους λογαριασμούς της συζύγου του πρώην υπουργού, έχουν κινηθεί διαδικασίες για να μπλοκαριστεί το άνοιγμά τους. Μάλιστα αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών Κανδαλέπα, εντούτοις ακόμα οι ελβετικές αρχές δεν έχουν ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή