Αποδόμηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Αποδόμηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιχειρήματα, πανεπιστημιακοί αποδόμησαν χθες πλήρως την αντιμεταρρύθμιση Γαβρόγλου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Παιδείας. Τόνισαν ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε κατάρρευση του πανεπιστημίου, και εστίασαν την κριτική τους στις αντιφάσεις του που υπηρετούν μόνο το στενό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι την ανάγκη για εξωστρεφή και δυναμικά ΑΕΙ. «Θεωρώ ότι κινούμεθα σε λάθος κατεύθυνση», ανέφερε στην «Κ» ο Στέλιος Βιρβιδάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Το πανεπιστήμιο είναι ήδη σε τέλμα και με τέτοιες κινήσεις η υποβάθμιση θα βαθύνει. Ποιο θα είναι το επόμενο τοπίο;» πρόσθεσε στην «Κ» ο Παναγής Παναγιωτόπουλος από το ΕΚΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης ουσιαστικά ευνοούν την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ειδικότερα, μεταξύ των 30 πανεπιστημιακών που δήλωσαν τη υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία κατά του νομοσχεδίου, πολλοί έχουν περάσει από τον χώρο της Αριστεράς και έχουν μακρά θητεία και έργο στον χώρο του πανεπιστημίου. Ενδεικτικά, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Σταύρος Τσακυράκης, σχολιάζοντας την πρόταση περί επαναφοράς της φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των ΑΕΙ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει θεσμικό πρόβλημα με τον συνδικαλισμό και ιδιαίτερα με τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ένας τέτοιου είδους συνδικαλισμός. Ο φοιτητικός συνδικαλισμός είναι από τα πιο αντιδραστικά στοιχεία στη λειτουργία του πανεπιστημίου». Από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός, πρώην πρύτανης και υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος σε γραπτή δήλωσή του επισήμανε ότι «η προστασία του ασύλου έχει καταλήξει να είναι προστασία των καταλήψεων οι οποίες είναι ακριβώς αυτές που αίρουν, καταλύουν το άσυλο. Αυτό θέλουν να επιτύχουν;». Επί της ουσίας, όπως επισήμανε η καθηγήτρια του Παν. Αθηνών, Βάσω Κιντή, ενώ η ρύθμιση για το άσυλο δεν αλλάζει πολλά στο σημερινό καθεστώς –«απαιτείται πολιτική βούληση για να επέμβει η αστυνομία», είπε– «με τη ρύθμιση η κυβέρνηση δίνει πολιτικό σήμα για ανεκτικότητα στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας στα ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμια βρίσκονται υπό καθεστώς βίας, ναρκωτικών, λαθρεμπορίου», τόνισε.

Η κ. Κιντή ήταν, επίσης, οξύτατη: «Ποιος ο λόγος αυτής της βεβιασμένης νομοθέτησης; Θέλουν να εξισορροπήσουν τα σκληρά μέτρα που παίρνουν με κάτι που μπορεί να θυμίζει αριστερά συνθήματα, π.χ., άσυλο, συμμετοχή των φοιτητών, κατάργηση Συμβουλίων, κάλπες αντί για ηλεκτρονική ψηφοφορία κ.λπ. Ολα αποσπασματικά και για να ικανοποιηθεί το κομματικό ακροατήριο. Πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον νόμο μπορεί να μην είναι ακριβώς όσα υποσχέθηκαν και για τα οποία πάλεψαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά συμβολικά και συνθηματολογικά θα τα παρουσιάσουν και θα χρησιμοποιήσουν για να κλείσουν το μάτι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει την ατζέντα του στα πανεπιστήμια», είπε και πρόσθεσε: «Δεν προβλέπεται καμία διαδικασία λογοδοσίας οργάνων. Παρακάμπτεται η ΑΔΙΠ στην αξιολόγηση των Μεταπτυχιακών και δεν αναφέρεται τίποτε άλλο για αξιολόγηση. Καμία αναφορά επίσης σε πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών», για τα οποία μάλιστα η απουσία διδάκτρων θα προκαλέσει υποβάθμιση και εντέλει κατάρρευση.

Η Νίκη Κεραμέως από τη Ν.Δ. και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, όπως και φοιτητές, ήταν παρόντες στην εκδήλωση που έγινε στην ίδια αίθουσα του ΕΚΠΑ στην οποία προ ετών, με ανάλογη εκδήλωση, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν την αντίδρασή τους στον νόμο 4009/2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή