Αντιδράσεις και ερωτήματα για εκδήλωση Θάνου στο Χίλτον

Αντιδράσεις και ερωτήματα για εκδήλωση Θάνου στο Χίλτον

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με την χρηματοδότηση εκδήλωσης σε ιδιωτικό ξενοδοχείο της Αθήνας (Χίλτον) για τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου που γίνεται με πρωτοβουλία της απερχόμενης Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, κα Βασιλικής Θάνου, αύριο Παρασκευή, θέτει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Το θέμα έχει φέρει στη Βουλή, προ ημερών, με ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και το «Ποτάμι».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως και με την ερώτησή του το «Ποτάμι» θέτουν θέματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της εν λόγω εκδήλωσης, αλλά και τον πραγματικό λόγο που γίνεται, καθώς οι επέτειοι εορτάζονται πάντα σε πεντηκονταετίες.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του το «Ποτάμι» προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κοντονή, τονίζεται ότι προκαλεί εντύπωση πως εορτάζονται τα 182 χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, καθώς ουδέποτε εορτάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες η ίδρυση του, ενώ παράλληλα τίθενται, πρωτίστως, και θέματα διαφάνειας των οικονομικών της εκδήλωσης δεδομένου του κόστους της σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας.

Με γνώμονα την βασική αρχή «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια» οι ερωτώντες βουλευτές, ζητούν από τον υπουργό να απαντήσει σχετικά με το αν υπάρχουν – και ποιοί είναι- οι χορηγοί της εκδήλωσης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης ερωτάται, αν ισχύουν δημοσιεύματα που συνδέουν την εν λόγω εκδήλωση με την προσωπική πρόθεση της Προέδρου του ΑΠ, η οποία αποχωρεί στο τέλος του μήνα, να διοργανώσει εκδήλωση επί τη αποχωρήσει της.

Απών ο Κοντονής

Πάντως στην εκδήλωση που έχει προκαλέσει συζητήσεις εντός και εκτός δικαιοσύνης δεν έχουν κληθεί δικαστικές ενώσεις και άλλοι φορείς, ενώ πολλοί ανώτατοι δικαστικοί δεν θα παραστούν. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σταύρος Κοντονής, δεν θα παραστεί στην εκδήλωση. Ο υπουργός επισήμως επικαλέστηκε φόρτο εργασίας.

Ακόμη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, που είχε οριστεί στην επιτροπή διοργάνωσης της εκδήλωσης, φέρεται να παραιτήθηκε θέτοντας επίσης θέματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές που άφησε στη Δικαιοσύνη η προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος με την ανεπίτρεπτη αύξηση των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, το Δικαστικό Σώμα πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα για την πολυτελή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ με αφορμή τον εορτασμό των 182 (!) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Επετειακοί εορτασμοί για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις είναι κάτι ασυνήθιστο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα είχε ασχοληθεί ειδικότερα με το ζήτημα, αν δεν είχαν τεθεί ερωτήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης τόσο από τον Τύπο όσο και από πολιτικό κόμμα αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης. Αναμέναμε μάταια όλο το προηγούμενο διάστημα μια απάντηση. Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα. Είναι αυτονόητο ότι είναι ατομική ευθύνη και καθήκον καθενός από εμάς ξεχωριστά να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή