Λαμπρά γενέθλια για τα 50 χρόνια του Αγώνα της Ανδρου, το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Λαμπρά γενέθλια για τα 50 χρόνια του Αγώνα της Ανδρου, το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετσι πρέπει να εορτάζονται τα γενέθλια, πόσο δε μάλλον όταν μιλάμε για 50 χρόνια παρουσίας στο πέλαγος. Ο Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου έκλεισε το 2017 πέντε δεκαετίες ζωής, γράφοντας Ιστορία με την πορεία του αλλά και την ανανεωμένη του μορφή. Ο φετινός στόχος, για μια διοργάνωση που θα ξεχωρίζει για την ποιότητα των σκαφών, των αθλητών αλλά και των προσωπικοτήτων που θα έρχονταν στο Κυκλαδονήσι με την αφορμή αυτή, επέτυχε πλήρως. Κανένας δεν έλειπε από τη γιορτή.

Στο πρώτο μέρος του αγώνα, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, έλαβαν μέρος πάνω από 30 σκάφη, κάποια εκ των οποίων κατέφθασαν από το εξωτερικό και έκλεψαν τα βλέμματα με την κομψότητα και το επιβλητικό τους μέγεθος. Τα πληρώματα διακρίθηκαν σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, καθώς ακόμα και Ολυμπιονίκες του αθλήματος έδωσαν το «παρών». Η συμμετοχή των μελών της εφοπλιστικής και επιχειρηματικής κοινότητας που είχαν σχέση με την ιστιοπλοΐα ήταν ηχηρή, ενώ το ενθουσιώδες κλίμα ενισχύθηκε από τους Ανδριώτες και βέβαια από τους εθελοντές.

Ηταν ο καταλληλότερος τρόπος να αναβιώσει ένας σπουδαίος θεσμός αλλά να τιμηθεί και η μνήμη του «Big John» Γουλανδρή, του ανθρώπου που οραματίστηκε κάτι σπουδαίο για τη γενέτειρά του και τη ναυτική της παράδοση. «Εφυγε» από τη ζωή το 2016, τη χρονιά-σταθμό για την αναβίωσή του θεσμού, που διοργανώνεται πλέον από τον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος και τον Ναυτικό Ομιλο Ανδρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και δωρητής των δύο ναυτικών ομίλων, εμβληματική φυσιογνωμία στο Cowes, τη Μέκκα της ιστιοπλοΐας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα χνάρια του βαδίζει ο άξιος νυν επικεφαλής του ΝΟΑ, ο εφοπλιστής Λεωνίδας Πολέμης.

Τα σκάφη ξεκίνησαν από τη Βουλιαγμένη το απόγευμα της Παρασκευής σε κλίμα πανηγυρικό αλλά η μπουνάτσα έκανε πολύ δύσκολο το έργο των πληρωμάτων, καθώς δεν τους επέτρεψε να αναπτύξουν ταχύτητα. Ευτυχώς ο αέρας επέστρεψε τις επόμενες ημέρες, χαρίζοντας στιγμές δράσης και συγκίνησης. Ολο το νησί ήταν «επί ποδός πολέμου» και οι ιστιοπλόοι γνώρισαν τι θα πει ανδριώτικη φιλοξενία στο κτήμα του Αδαμάντιου Πολέμη αλλά και στη δεξίωση στον Ναυτικό Ομιλο Ανδρου. Η λαμπρή τελετή απονομής έγινε στην πλατεία Aφανούς Nαύτη όπου συμμετείχαν δυναμικά οι κάτοικοι, με την μπάντα του δήμου και τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Παρόντες ήταν ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης (η φρεγάτα «Κουντουριώτης» έκλεψε την παράσταση στον αγώνα), ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Λου Ραπτάκης, ο δήμαρχος Ανδρου Θεοδόσης Σουσούδης, πολλά μέλη από τις οικογένειες Γουλανδρή, Eμπειρίκου, Καμπάνη, Πολέμη, Καΐρη, Πορφυράτου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή