Δριμεία κριτική κατά του ν/σ από το ΟΠΑ

Δριμεία κριτική κατά του ν/σ από το ΟΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα πυρά της ακαδημαϊκής κοινότητας δέχεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ζητεί την απόσυρσή του, μιλώντας για καταστροφή και κλείσιμο της πλειονότητας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ενώ και τα ΤΕΙ αντιδρούν με σφοδρότητα. Με θέμα το νομοσχέδιο, πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του ΟΠΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η επιχειρούμενη ρύθμιση του ακαδημαϊκού ασύλου, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος της συχνής καταπάτησής του και της εκδήλωσης φαινομένων βίας και παραβατικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων, φαίνεται ατελέσφορη, καθώς προσπαθεί με νομοθετικές παλινορθώσεις να αντιμετωπίσει σύγχρονα προβλήματα. Απαιτούνται σοβαρές παρεμβάσεις για να αποτραπεί ο εκφυλισμός της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου σε άσυλο ανομίας». Επίσης, θεωρεί ότι «επιχειρείται η εγκαθίδρυση ενός γραφειοκρατικού, δυσκίνητου και αναποτελεσματικού συστήματος διοίκησης».

Καταπέλτης είναι το ακαδημαϊκό όργανο του ΟΠΑ για τις ρυθμίσεις για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ). Μιλά για ακραίο παρεμβατισμό εκ μέρους του υπουργού, για ισοπεδωτική λογική ομογενοποίησης που αντιλαμβάνεται όλα τα ΠΜΣ ως ομοειδή, ανεξαρτήτως επιστημονικού αντικειμένου και ιδρύματος, για απουσία διασφάλισης της ποιότητας των ΠΜΣ μέσω συστηματικής αξιολόγησής τους, ενώ αναφέρει ότι «η μη ύπαρξη διδάκτρων προϋποθέτει τη χρηματοδότηση των ΠΜΣ από την πολιτεία, όταν είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήμια βουλιάζουν από την υποχρηματοδότηση».

«Η Σύγκλητος κάνει γνωστό σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι τυχόν νομοθέτηση του σ/ν, πέραν των δυσλειτουργιών που θα προκαλέσει, θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στις μεταπτυχιακές σπουδές του ιδρύματος. Προσπάθειες 40 ετών για την ανάπτυξη μεταπτυχιακών σπουδών υψηλής στάθμης θα ανακοπούν. Από τα 36 ΠΜΣ (2.300 φοιτητές) ελάχιστα θα είναι σε θέση να συνεχίσουν. Εκατοντάδες απασχολούμενοι στα ΠΜΣ, συνεργάτες του ΟΠΑ, που αμείβονται από τους πόρους των διδάκτρων των ΠΜΣ, θα οδηγηθούν στην ανεργία. Υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες από πόρους των ΠΜΣ θα διακοπούν».

Πρόεδροι ΤΕΙ

Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ μιλά για σοβαρότατο πισωγύρισμα του υπουργείου Παιδείας, ενώ χθες οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προχώρησαν στην, πρώτη κατά του ν/σ, κατάληψη του ΤΕΙ, λέγοντας ότι «οι ρυθμίσεις του είναι καταστροφικές και πλήττουν τα δικαιώματα των φοιτητών των ΤΕΙ μέσα από μια διαδικασία καταστολής και υποβάθμισης των σπουδών. Ο υπουργός περιφρονεί τις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει δημοκρατικές δομές και υπονομεύει εσκεμμένα τη λειτουργία των ΤΕΙ». «Είναι Φρανκεστάιν, δεν είναι Αϊνστάιν» είναι ένα από τα συνθήματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή