Ευρωπαίος Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς

Ευρωπαίος Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ίδρυση Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, με στόχο τη δίωξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος, προχωρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η πολιτική απόφαση ελήφθη στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια του οποίου είκοσι κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμφώνησαν το γενικό πλαίσιο του κανονισμού, το οποίο θα εγκριθεί στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτιμάται ότι ετησίως, πανευρωπαϊκά, χάνονται έσοδα τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από ΦΠΑ λόγω της διασυνοριακής απάτης. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί άμεσα ταχείες έρευνες σε όλη την Ευρώπη, ανταλλάσσοντας πληροφορίες μεταξύ των κρατών-μελών σε πραγματικό χρόνο.

Στις αρμοδιότητές της θα είναι η διερεύνηση και η δίωξη ποινικών υποθέσεων που αφορούν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., όπως η διαφθορά ή η απάτη με πόρους της Ε.Ε. ή η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Η νέα Αρχή θα είναι ανεξάρτητη και θα λειτουργεί ως ενιαία υπηρεσία σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη. Ουσιαστικά θα λειτουργεί ως εξειδικευμένη υπηρεσία, εκτός του πλαισίου των υφιστάμενων θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα αποτελείται από μια κεντρική υπηρεσία και θα διαθέτει επιμέρους υπηρεσίες που θα στελεχώνονται από Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς στα κράτη-μέλη. Οι εντεταλμένοι εισαγγελείς θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ταυτόχρονα και ως εθνικοί εισαγγελείς στις χώρες τους. Οι έρευνες θα εποπτεύονται από την κεντρική υπηρεσία και από εκεί θα ασκούνται και οι διώξεις σε εθνικό επίπεδο, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικός συντονισμός των διαδικασιών και να υπάρχει ενιαία προσέγγιση επί των συγκεκριμένων θεμάτων σε όλη την Ε.Ε.

Το γενικό πλαίσιο του κανονισμού συμφώνησαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης 20 κρατών-μελών, ενώ μόλις ο κανονισμός εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα μπορούν να προσχωρήσουν στη συμφωνία ανά πάσα στιγμή.

Δήλωση Στ. Κοντονή

«Σε μια χρονική στιγμή ταραγμένη και κρίσιμη για την Ευρώπη και την ενότητά της, οι συζητήσεις που διεξάγονται στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης φέρνουν κάτι ελπιδοφόρο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σημειώνοντας ότι «το ευρωπαϊκό δίκαιο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ενοποίηση και τη συνεκτικότητα των κρατών-μελών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή