Επιχείρηση με προσαγωγές στον καταυλισμό της Σούδας

Επιχείρηση με προσαγωγές στον καταυλισμό της Σούδας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνδρομή του λιμενικού πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στον καταυλισμό αιτούντων άσυλο της Σούδας στη Χίο. Οι σκηνές των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται εκτός των ορίων του καταυλισμού –ο οποίος θεωρείται άτυπος έτσι και αλλιώς– έχουν φτάσει πλέον στη θάλασσα. Ετσι, όταν αποφασίστηκε η εξακρίβωση των εγγράφων των αιτούντων ώστε να επιβληθεί κάποιος έλεγχος στην επέκταση του καταυλισμού, επενέβη το λιμεναρχείο εφόσον οι σκηνές –που φτάνουν στην ακροθαλασσιά– βρίσκονται σε χώρο της δικής του δικαιοδοσίας.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Χίου πραγματοποιήθηκαν 21 προσαγωγές για να ελεγχθεί κατά πόσον τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους βρίσκονται ακόμα σε ισχύ.

Οι συνθήκες στον καταυλισμό της Σούδας –που βρίσκεται στα όρια της πόλης– είναι πολύ άσχημες, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές και ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εκεί κατάλυμα αυξάνεται συνεχώς.

Μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά μειώθηκαν δραστικά σε ποσοστό 97%. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ο μέσος όρος των ημερήσιων αφίξεων έχει πέσει στα 60 άτομα. Ωστόσο, η πλειονότητα των νεοαφιχθέντων παραμένει στα νησιά για μήνες, ενώ ελάχιστες είναι αντίστοιχα οι αναχωρήσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων που παραμένει εγκλωβισμένος στα νησιά να αυξάνεται διαρκώς.

Ωστόσο, από τις 21 Μαρτίου 2016 (οπότε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό) έως τις 21 Μαΐου 2017, συνολικά δηλαδή τους τελευταίους 14 μήνες, εισήλθαν στα νησιά 31.322 άτομα. Παράλληλα, στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, από τις 21 Μαρτίου 2016 έως και τις 6 Ιουνίου 2017 επιστράφηκαν στην Τουρκία 1.780 άτομα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σημαντικός αριθμός, 8.700 άτομα έχουν φύγει από τη χώρα μέσω εθελουσίων επιστροφών προς τις χώρες καταγωγής τους, ωστόσο τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς εκτιμάται ότι βρίσκονταν στην ενδοχώρα και όχι στα νησιά. Παράλληλα, μόνο μερικές δεκάδες άτομα κάθε εβδομάδα μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα μετά την ολοκλήρωση διαδικασιών εξέτασης ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή