ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καπνός» ο νόμος για το κάπνισμα

«Καπνός» ο νόμος για το κάπνισμα

«Ο νόμος, ο υφιστάμενος, δεν εφαρμόζεται πλέον πουθενά. Καπνίζουν σε νοσοκομεία και ιατρεία, καπνίζουν στη Βουλή και ουδείς ενδιαφέρεται», δήλωνε στεντορείως, στις 4 Μαΐου, ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο όλο θέμα. Ο διάλογός του με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό προκάλεσε τη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, στις 31 Μαΐου, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος.

Το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι ο νόμος (4868 /2010) δεν εφαρμόζεται. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ελλιπής ενημέρωση, αλλά «η μη τήρηση του νόμου σε καθεστώς ατιμωρησίας…». Ο κ. Ξανθός μιλώντας χωρίς περιστροφές παραδέχθηκε ότι υπάρχει αδράνεια από την πολιτεία.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Βουλή αρχικά είχε ορίσει συνεδρίαση με αντικείμενο το πώς θα εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο στη μεγάλη αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ωστόσο αυτή τη συνεδρίαση την ανέβαλε, κατόπιν… ωρίμου σκέψεως, για τις εντυπώσεις που θα προκαλούσε η γνωστοποίησή της. Κι αυτό γιατί ο έλεγχος και σε αυτό το ζήτημα έχει πλέον χαθεί εντελώς.

Στα νοσοκομεία

Αρκεί να αναφερθεί ότι τον Φεβρουάριο ο κ. Ξανθός εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφεται ποιος έχει την αρμοδιότητα επιβολής ποινών. Στη συνέχεια έγιναν έλεγχοι σε τρία νοσοκομεία (Ιπποκράτειο, Ευαγγελισμός και Μεταξά), όπου δεν εντοπίσθηκε «πρόβλημα μη τήρησης του νόμου». Ομως, ο υπουργός είχε πει τότε και κάτι άλλο: Οτι «υπάρχουν ενδείξεις στα νοσοκομεία ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος», δηλαδή ότι υπάρχουν κάποιοι χώροι όπου καπνίζει το προσωπικό, αφού στους χώρους περίθαλψης των ασθενών δεν καπνίζουν.

Ο κ. Μπαργιώτας, γιατρός ο ίδιος, είπε ότι σε όλα τα περβάζια των νοσοκομείων, που έχει επισκεφθεί, υπάρχουν τσιγάρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το σημείο, ο προεδρεύων στη συνεδρίαση Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) επικαλέσθηκε τον Ροΐδη: «Στη χώρα πρέπει να ψηφισθεί ένας νόμος με ένα άρθρο, που να λέει ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος…».

Στη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στο 78% των εστιατορίων και στο 87% των μπαρ οι θαμώνες καπνίζουν εκόντες άκοντες (αύξηση 4%-6% σε σχέση με το 2014)». Να σημειωθεί ότι στους αντίστοιχους χώρους στην Ε.Ε. το ποσοστό είναι 20%. Και στις δύο περιπτώσεις ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η πολιτεία δεν επιθυμεί να συντάξει καινούργιο νόμο, θεωρώντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ξεπερασθεί η περίοδος της πλήρους «ασυδοσίας και ατιμωρησίας». Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν ότι το πρόβλημα δεν είναι η ενημέρωση για τις συνέπειες του καπνίσματος –και του παθητικού– γιατί δεν είναι αυτό το κύριο ζήτημα.

Σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης εισπράχθηκαν 24.000 ευρώ το 2016 από τα αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ τα μπλοκ προστίμων στην Αθήνα, για να επιβληθούν οι κυρώσεις, μοιράσθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό.

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του πανευρωπαϊκού συνεδρίου, που έγινε στα τέλη Μαΐου στην Αθήνα για τον συντονισμό των εκστρατειών ενημέρωσης για το κάπνισμα, υπολογίσθηκε ότι η συγκεκριμένη συνήθεια στην Ελλάδα στοιχίζει κάθε χρόνο 550 εκατομμύρια ευρώ στα Ταμεία και ότι από τους 18.000 θανάτους που οφείλονται σε αυτό, οι 1.000 προκαλούνται από το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα, δηλαδή από τη βλάβη που προκαλείται σε μη καπνιστές από καπνιστές που καπνίζουν σε δημόσιο χώρο.

Οι δημοτικές αρχές των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας έχουν αφήσει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα χέρια όσων καταστηματαρχών επιθυμούν να τον εφαρμόσουν… Αντίθετα, για παράδειγμα, στα Τρίκαλα οι καταστηματάρχες έχουν λάβει προθεσμία ώς τον Σεπτέμβριο να συμμορφωθούν, καθώς στη συνέχεια η δημοτική αρχή της πόλης έχει προειδοποιήσει ότι θα ακολουθήσουν αυστηρές κυρώσεις.

Σε αυτή τη λογική είναι δύσκολο να «πειθαρχήσουν» οι δήμαρχοι των μεγαλύτερων πόλεων· ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μίλησε στον γράφοντα για μία ρύθμιση, η εφαρμογή της οποίας θα επαφίεται στους καταστηματάρχες, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως φάνηκε από δύο διαφορετικές τοποθετήσεις του κ. Ξανθού στη Βουλή, δεν θέλει καν να συζητήσει για «επιβολή του νόμου»…

Δικαιολογίες από τον υπουργό

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που μάλιστα είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θέλει να εργασθεί για την εφαρμογή του νόμου, χαρακτήρισε τους καπνιστές εξαρτημένους από ουσίες όπως η νικοτίνη, προκειμένου να δικαιολογήσει την έλλειψη μέτρων για την επιβολή του νόμου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον μόνο το 1/3 του πληθυσμού καπνίζει, με το 27,3% να κατατάσσεται στους συστηματικούς καπνιστές και το 5,3% να δηλώνει ότι καπνίζει περιστασιακά. Αλλά και το 70% των καπνιστών υποστηρίζει πλέον ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που στα χαρτιά ισχύει από το 2010. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή, αλλά και του συνεδρίου που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους με το ζήτημα παράγοντες της πολιτείας, αλλά και τους ειδικούς με τους οποίους μίλησε η «Κ», ότι η επικρατούσα κατάσταση αφορά στην ουσία την επιβολή των συνεπειών της εξάρτησης μιας μειοψηφίας καπνιστών στους υπολοίπους. Αλλά ο βουλευτής κ. Μπαργιώτας, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, συνέδεσε την ανοχή στην παραβατικότητα του καπνίσματος με τη γενικευμένη ανοχή στην παρανομία. Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται και από στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς, για θέματα όπως το παράνομο παρκάρισμα και η παραβατικότητα σε σχέση με την ανακύκλωση, όπου καταγράφει επαναλαμβανόμενες παραβατικές συμπεριφορές με τους ίδιους δράστες να μη λογαριάζουν τις (κατ’ ουσίαν ανύπαρκτες) ποινές…