Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον μεγάλο σεισμό – Μια γυναίκα νεκρή στο χωριό Βρίσα

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον μεγάλο σεισμό – Μια γυναίκα νεκρή στο χωριό Βρίσα

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί σε ερείπια κτιρίου στο χωριό Βρίσα, μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Βόρειο Αιγαίο και έπληξε κυρίως τη Λέσβο.

Νωρίτερα είχε μεταφερθεί για την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου ο σύζυγός της, ελαφρά τραυματισμένος, ενώ είχε απεγκλωβιστεί και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι του, το οποίο δεν είχε καταρρεύσει εντελώς, αλλά χαλάσματα έφραζαν την έξοδο.

Συνολικά, δυο τραυματίες νοσηλεύονται ακόμη στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης ενώ 15 ακόμη αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε. Περίπου το 80% των σπιτιών – χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. 

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

«Είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο», περιγράφει ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός, που συνόδευσε κυβερνητικό κλιμάκιο στο χωριό Βρίσα, το οποίο εκκενώθηκε. 

Στο νησί έχει σπεύσει κλιμάκιο μηχανικών από τις Κτιριακές Υποδομές για να ελέγξει τα σχολεία και τις υποδομές υγείας του νησιού, καθώς και κλιμάκιο πυροσβεστών – διασωστών από τη Μυτιλήνη και μηχανικών από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας, για να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών.  Μαζί με μηχανικούς στο νησί θα μεταβεί και ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης,

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Ν.Σαντορινιός, έκανε λόγο για ολική καταστροφή στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι στο γήπεδο του Πολυχνίτου έχει γίνει ένας προσωρινός καταυλισμός με την επιμέλεια του στρατού, όπου εκεί έχουν καταλύσει περίπου 60 άτομα, αρκετοί εκ των οποίων δήλωσαν την πρόθεση να μετακινηθούν σε ξενοδοχεία.

«Η περιοχή» πρόσθεσε ο υφυπουργός «έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτή τη στιγμή υπάρχει κινητοποίηση των υπηρεσιών, προκειμένου, πέρα από την οικονομική βοήθεια, να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να προσφέρουμε κατοικία σε αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

Αρκετες ζημιές έχουν αναφερθεί και στο Πλωμάρι. Όπως αναφέρει ο Μανόλης Αρμενάκας, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Πλωμαρίου, στο χωριό κατέρρευσαν δύο ερειπωμένα σπίτια και παρουσιάζονται ελαφρύτερες ζημιές σε αρκετά κτίρια. Και οι δύο οδικές προσβάσεις του χωριού έκλεισαν: στο δρόμο προς Μυτιλήνη, στην περιοχή Αγίου Ισίδωρου σημειώθηκε κατολίσθηση και αυτή τη στιγμή συνεργείο του δήμου εργάζεται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Σοβαρότερα τα προβλήματα στον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου – Μελίδας, στον οποίο έχουν πέσει βράχοι, των οποίων η απομάκρυνση θα είναι δυσκολότερη.  

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον μεγάλο σεισμό – Μια γυναίκα νεκρή στο χωριό Βρίσα-1

Στο νησί μετέβησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ, καθώς και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Γιώργος Δέδες, μαζί με κλιμάκιο 10 μηχανικών από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου. Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής θα μεταβεί αύριο στη Λέσβο για να δει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μετά τον σημερινό σεισμό. 

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές στα χωριά Βρίσα και Πλωμάρι, που βρίσκονται κοντά στο σεισμικό ρήγμα, ενώ υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, εξαιτίας κατολισθήσεων».

Κλειστά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού θα παραμείνουν κλειστά.

Ας σημειωθεί πάντως ότι τα κτίρια των εξεταστικών κέντρων για τις πανελλήνιες εξετάσεις στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή παρά το ότι ανακοινώθηκε ότι αύριο δεν θα πραγματοποιηθούν σε Λέσβο και Χίο γίνεται γνωστό ότι ελέγχθηκαν από μηχανικούς του Δήμου και κρίθηκαν ασφαλή.

 

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον μεγάλο σεισμό – Μια γυναίκα νεκρή στο χωριό Βρίσα-2

Στη Χίο δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα. Ενα παλιό σπίτι στο χωριό Βουνό κατέρρευσε, ενώ αναφέρθηκαν ζημιές σε ένα σπίτι στον Κάμπο.

Ο πολύ ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 15.28 στο θαλάσσιο χώρο 35 χλμ νότια του νησιού, με το επίκεντρό του να τοποθετείται  στο τρίγωνο Λέσβου, Χίου και τουρκικών παραλίων.

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον μεγάλο σεισμό – Μια γυναίκα νεκρή στο χωριό Βρίσα-3

Ασφαλείς είναι όλοι οι Έλληνες στην περιοχή δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου Σμύρνης, σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της γενικής προξένου, Αργυρώς Παπούλια. Σύμφωνα με την κα Παπούλια, «παρά την ισχυρή σεισμική δόνηση, υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές».

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον μεγάλο σεισμό – Μια γυναίκα νεκρή στο χωριό Βρίσα-4

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο εντοπίζεται σε βάθος 10 χιλιομέτρων, γεγονός όχι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της περιοχής. Την πρώτη σεισμική δόνηση διαδέχθηκε στις 15.35 ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, ενώ η πλούσια μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται.

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον μεγάλο σεισμό – Μια γυναίκα νεκρή στο χωριό Βρίσα-5

«Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση και μέριμνά μας είναι η ταχύτερη αποκατάστασή τους», συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε στο Τwitter: «Η προσοχή μας είναι στραμμένη στους πολίτες της Λέσβου που δοκιμάζονται. Είμαστε κοντά τους. Επιτελείο του κόμματος μεταβαίνει εκεί».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή