Αθωώθηκε ομοφώνως ο Γκίκας Χαρδούβελης

Αθωώθηκε ομοφώνως ο Γκίκας Χαρδούβελης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ομόφωνη αθώωση έφυγε από το δικαστήριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, που έφθασε να καθίσει στο εδώλιο με την κατηγορία της παράλειψης δήλωσης «πόθεν έσχες», τότε που ήταν, περί τους πέντε μήνες, σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Δημοσιεύματα είχαν αναφέρει ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν είχε κάνει δήλωση «πόθεν έσχες», υπονοώντας ότι είχε παραλείψει να δηλώσει τα εισοδήματά του σε μια περίοδο φορτισμένη πολιτικά. Οι δικαστικές αρχές ερεύνησαν το θέμα και η υπόθεση έφθασε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός πήγε στο δικαστήριο και κάθισε στο εδώλιο, εξηγώντας στην απολογία του πως δεν είχε πρόθεση να μη δηλώσει τα εισοδήματά του, τα οποία έτσι κι αλλιώς τα δήλωνε, αλλά και ότι δεν ήξερε πως τους λίγους μήνες που έμεινε ως σύμβουλος δίπλα στον Λουκά Παπαδήμο είχε –και αυτός– υποχρέωση δηλώσεως «πόθεν έσχες».

«Δεν ήξερα»

Ο Γκίκας Χαρδούβελης περιέγραψε τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες εκλήθη από τον Λουκά Παπαδήμο να συνδράμει την προσπάθεια, το χάος που τότε επικρατούσε και τόνισε ότι δεν γνώριζε ότι είχε υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες». Αλλωστε, προσέθεσε ότι, όταν το έμαθε, έσπευσε να υποβάλει τη σχετική δήλωση.

«Δεν ήξερε, δεν είχε ενημερωθεί ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης ως προϊστάμενος γραφείου πρωθυπουργού το 2011/2012. Η περίπτωσή του δεν αναφέρεται ρητά στον νόμο. Εντέλει υπέβαλε, βέβαια. Για πέντε μήνες είχε τη θέση. Από Ιανουάριο μέχρι Μάιο του 2012. Επειδή η σύζυγός του είναι Αμερικανίδα πολίτης, είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση στην Αμερική. Αρα δεν του ήταν τίποτα, αν το ήξερε, να υποβάλει και στην Ελλάδα», ανέφερε ο συνήγορος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην υπουργού, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην πολιτική αντιπαράθεση με το πολυσυζητημένο «μέιλ Χαρδούβελη», λέγοντας πως δεν υπήρχε πρόθεση εκ μέρους του να μην υποβάλει δήλωση ούτε και ήταν, τότε, ξεκαθαρισμένο ποιοι υπέβαλαν και ποιοι όχι. «Εγώ υπέβαλα», είπε ο Δημήτρης Τσιόδρας, «διότι είμαι δημοσιογράφος και η ΕΣΗΕΑ στέλνει πάντα σχετικές ειδοποιήσεις».

«Δεν υπήρχε δόλια προαίρεση, αλλά αμελής συμπεριφορά», είπε ο εισαγγελέας της έδρας προτείνοντας την αθώωση του πρώην υπουργού και επισημαίνοντας ότι, «όταν ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε το γεγονός, έσπευσε να μάθει κι έκανε αμέσως κινήσεις να καταθέσει. Από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Ούτε από τη Βουλή ούτε από την έρευνα των Αρχών. Πρέπει να μείνει ατιμώρητος ενόψει αυτού του γεγονότος». Η εισαγγελική πρόταση έγινε δεκτή από το δικαστήριο, που οδηγήθηκε σε απόφαση ομόφωνης απαλλαγής για τον πρώην υπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή