Μηνύσεις για καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων

Μηνύσεις για καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο που είχαν περάσει στην Ελλάδα μέσω Εβρου, κατέθεσε χθες η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κλειώ Παπαπαντολέων. Η Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε δημοσιοποιήσει τις σχετικές καταγγελίες φέρνοντας αρχικά στο φως την υπόθεση του Τούρκου αρχισυντάκτη στο περιοδικό Nokta, Murat Capan. Ο δημοσιογράφος φέρεται σύμφωνα με τις καταγγελίες να επαναπροωθήθηκε στις 24 Μαΐου από ένοπλους μασκοφόρους στην Τουρκία όπου συνελήφθη και φυλακίστηκε. «Συνεχίζουμε να μαζεύουμε στοιχεία, έχουμε προτείνει ένα μάρτυρα προς εξέταση και παροτρύνουμε τις δικαστικές αρχές να εξεταστούν πρόσωπα στο τουρκικό έδαφος», λέει η κ. Παπαπαντολέων. Αντίστοιχη μηνυτήρια αναφορά είχε καταθέσει στον Αρειο Πάγο και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι οι σχετικές καταγγελίες μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται και ότι η ροή Τούρκων πολιτών προς την Ελλάδα είτε μέσω Εβρου είτε στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου συνεχίζεται αμείωτη.

Στο μεταξύ, χθες, η δικηγόρος Σταυρούλα Τομαρά, η οποία εκπροσωπεί δύο Τούρκους κομάντος που εισήλθαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και ζητούν άσυλο, κατέθεσε υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησής τους. Οπως αναφέρει στις καταγγελίες της, οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται εδώ και τέσσερις μήνες στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, σε ακατάλληλο χώρο μαζί με ποινικούς κρατουμένους και χωρίς δυνατότητα προαυλισμού. Παράλληλα, ζητάει να αφεθούν ελεύθεροι ως αιτούντες διεθνή προστασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή