Αξονικοί τομογράφοι εκτός λειτουργίας για βλάβες 300 ευρώ

Αξονικοί τομογράφοι εκτός λειτουργίας για βλάβες 300 ευρώ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αξονικός τομογράφος στο Ασκληπιείο Βούλας εξυπηρετεί στην καθημερινή λειτουργία του 30-40 περιστατικά, ενώ στη γενική εφημερία του –κάθε τέταρτη ημέρα– περίπου 80 -100. Για περισσότερες από 20 ημέρες –τουλάχιστον έως χθες το πρωί– είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα να διακομίζονται ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία που απέχουν 20 ή 30 χιλιόμετρα για να κάνουν μία αξονική. Την καταγγελία αυτή έκαναν χθες γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωποι με τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αξονικοί μένουν χαλασμένοι για 300 ευρώ, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι διαλυμένος και δίνει λάθος αποτελέσματα και κωδικοί των τρεχόντων προϋπολογισμών για συντήρηση είναι μηδενικοί.

«Τα νοσοκομεία στέγνωσαν οικονομικά», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, και προσθέτει: «Πολλοί κωδικοί των τρεχόντων προϋπολογισμών τους εμφανίζονται μηδενικοί. Κωδικοί όπως για συντήρηση των κτιρίων, επισκευές, σέρβις του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, βελτίωση των υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής. Αλλοι κωδικοί εμφανίζονται συρρικνωμένοι, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού, να εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αναλώσιμου υλικού, τα οποία καλούνται να φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους».

Η ομοσπονδία παραθέτει και συγκεκριμένα παραδείγματα: Στο Θριάσιο Νοσοκομείο τα αναισθησιολογικά μηχανήματα έχουν συχνές βλάβες, είναι παλιά χωρίς συντήρηση, σέρβις και ανταλλακτικά. Ασυντήρητα ήταν έως και την Κυριακή τα αναισθησιολογικά μηχανήματα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, με αποτέλεσμα οι χειρουργοί να απειλούν να σταματήσουν τα χειρουργεία. Τελικά βρέθηκε το ποσό των 4.000 ευρώ και ξεκίνησε χθες η συντήρηση των μηχανημάτων. Στο Αττικό οι δύο αξονικοί τομογράφοι είναι συχνά εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρησή τους. Για δύο εφημερίες την περασμένη εβδομάδα το νοσοκομείο έμεινε χωρίς αξονικό. Μάλιστα, το κόστος επιδιόρθωσης του ενός ήταν 300 ευρώ. Συχνά είναι χαλασμένοι οι αξονικοί στα νοσοκομεία Χαλκίδας, Αμφισσας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Αρτας, Φιλιατών.

Η ΠΟΕΔΗΝ διοργανώνει για το βράδυ της Πέμπτης ολονύκτια διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με αιτήματα την αύξηση των δαπανών υγείας, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού. Η κινητοποίηση ξεκινά την Πέμπτη στις 8 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της επομένης.

Στάση εργασίας

Στάση εργασίας έχει προκηρύξει για αύριο από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, που διοργανώνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο στις 12 το μεσημέρι. Οι γιατροί ζητούν να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός (λήγουν οι συμβάσεις των περισσοτέρων τον ερχόμενο Αύγουστο και Σεπτέμβριο) αλλά και να γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία. Επίσης αντιδρούν στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για το νέο ωράριο των γιατρών ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή