Εορτασμός για τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ με έκθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Εορτασμός για τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ με έκθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ευχάριστο προαύλιο χώρο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στον ίσκιο δύο γιγαντιαίων κυπαρισσιών που πρέπει να φυτεύτηκαν το 1961 όταν αποπερατώθηκε το κτίριο του Βάλτερ Γκρόπιους, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η τελετή εορτασμού για τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ. Πέρασαν επτά δεκαετίες από την 5η Ιουνίου του 1947, όταν ο Τζορτζ Μάρσαλ, ο υπουργός Εξωτερικών του Χάρι Τρούμαν, ανακοίνωνε σε ιστορική ομιλία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ πως «οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συμβάλουν στην επιστροφή της υγιούς οικονομικής τάξης στον κόσμο, χωρίς την οποίαν δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πολιτική σταθερότητα μα ούτε και εξασφαλισμένη ειρήνη».

Ο οικοδεσπότης μας, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, στάθηκε ανάμεσα στη γαλανόλευκη και την αστερόεσσα, με φόντο άγαλμα του Μάρσαλ. Οπως μας εξήγησε στη σύντομη αλλά ουσιαστική ομιλία του, το γλυπτό τοποθετήθηκε στον κήπο της πρεσβείας το 2000, κατά τη θητεία του προκατόχου του Νίκολας Μπερνς, ως έκφραση ευγνωμοσύνης από τους Ελληνοαμερικανούς της AHEPA. Η Ελλάδα, άλλωστε, ήταν μία από τις χώρες που κατάφερε να ορθοποδήσει πολύ γρηγορότερα χάρις στην έμπρακτη αυτή έκφραση αλληλεγγύης. «Ανάμεσα στο 1947 και το 1953, οι ΗΠΑ έδωσαν 13,3 δισ. δολάρια σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, ένα ποσό που με τα σημερινά δεδομένα θα αντιστοιχούσε σε 150 δισ. δολάρια», είπε ο κ. Πάιατ, συμπληρώνοντας ότι η βοήθεια έφθασε στη χώρα μας όταν ο πληθυσμός ήταν εντελώς εξαντλημένος από τις συγκρούσεις, ενώ όλες οι υποδομές ήταν κατεστραμμένες.

Τον λόγο πήρε ύστερα ο πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και ακολούθησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, εκπροσωπώντας τον υπουργό Αμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Στον προαύλιο χώρο είχε στηθεί και μια έκθεση για την προσωπικότητα του Τζορτζ Μάρσαλ αλλά και τις ιδιαίτερες πτυχές του σχεδίου. Παρουσιάζονταν αντικείμενα και τεκμήρια που έδειχναν τους τομείς στους οποίους η στήριξη έφερε την ανασυγκρότηση: από την αγροτική παραγωγή και τις υποδομές, μέχρι τη βιομηχανία και την περίθαλψη. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε η Ελένη Μπενέκη, καθώς το υλικό προήλθε από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Πειραιώς, του οποίου είναι επικεφαλής.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος μάλιστα είχε καταπιαστεί στη διδακτορική του διατριβή με το Σχέδιο Μάρσαλ, όπως μας αποκάλυψε ο Αμερικανός πρέσβης. Το «παρών» έδωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Στην εκδήλωση ήρθαν οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης καθώς και οι τομεάρχες Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ολγα Κεφαλογιάννη, καθώς και οι τέως υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Επίσης, ήρθαν οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή