Πανικός στη Λέσβο από φημολογίες

Πανικός στη Λέσβο από φημολογίες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάπως ξεκίνησε μια φημολογία ότι θα γίνει ισχυρός σεισμός: στις 3.30, στις 5 το απόγευμα, στις 6… Κάποιοι είπαν ότι το άκουσαν στις ειδήσεις, άλλοι ότι το διάβασαν, κάποιοι μάλιστα είπαν ότι το είπε ο δήμος! Με πήραν από το νοσοκομείο εργαζόμενοι και ρωτούσαν αν πρέπει να το εκκενώσουν… Ο,τι δεν κατάφεραν οι σεισμολόγοι, να προβλέπουν δηλαδή τους σεισμούς, θα το καταφέρουμε εμείς!». Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός περιγράφει το κλίμα που επικράτησε χθες στο νησί, εξαιτίας μιας φημολογίας περί επικείμενης ισχυρής σεισμικής δόνησης. Επιρρεπείς στις «κρυφές αλήθειες που δεν μας λένε» ή επηρεασμένοι και ταραγμένοι από την εμπειρία του προχθεσινού ισχυρού σεισμού, πολλοί ήταν εκείνοι που παρέμειναν για πολλές ώρες σε ανοικτούς χώρους. Η πολιτεία πάντως δεν έμεινε αμέτοχη: ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου: «Δυστυχώς, εν μέσω της κρισιμότητας της κατάστασης αυτής, άτομα επικαλούμενα την επιστημονική τους ιδιότητα προβαίνουν δημοσίως σε ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δηλώσεις και εκτιμήσεις, που παρεμποδίζουν σοβαρά το έργο της πολιτείας και δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους», αναφέρει. Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Κώστας Μακρόπουλος αναφέρει ότι κανένα επιστημονικό στοιχείο που να προειδοποιεί για επερχόμενο σεισμό δεν έχει κατατεθεί στην πολιτεία. «Πράγματι δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα μεγάλοι μετασεισμοί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και, αν το σπίτι μας παρουσιάζει βλάβες, να ζητήσουμε έλεγχο», αναφέρει.

Αυτοψίες

Οι αυτοψίες πάντως συνεχίστηκαν και χθες (χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά τους) από περισσότερους από 100 μηχανικούς. Οσοι έμειναν άστεγοι στα επτά χωριά της νότιας Λέσβου που επλήγησαν έχουν οι περισσότεροι μετακινηθεί σε εξοχικά ή φιλικά σπίτια και σε τουριστικές δομές, ενώ ελάχιστοι έμειναν σε σκηνές. Το νησί επισκέφθηκε χθες και κλιμάκιο από το υπουργείο Πολιτισμού, με επικεφαλής τη γ.γ. Μαρία Βλαζάκη, για να εξετάσει μνημεία του νησιού που έχουν πληγεί. «Τα μνημεία που έχουν πληγεί είναι μεταβυζαντινοί ναοί. Εξι από αυτούς χρειάζονται άμεσα υποστήλωση: η Ζωοδόχος Πηγή στη Βρίσα, η Αγία Παρασκευή στο Ακράσι, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, ο Αγιος Νικόλαος Πλωμαρίου, η Κοίμηση της Θεοτόκου στον Αφάλωνα. Κατόπιν θα ξεκινήσουν οι μελέτες για την αποκατάστασή τους. Επίσης το Κάστρο της Μυτιλήνης θα μείνει κλειστό για μερικές ημέρες προληπτικά», αναφέρει η κ. Βλαζάκη. Οσον αφορά τα νεότερα μνημεία, δεν υπάρχει ακόμα εικόνα. Εχουν αναφερθεί ωστόσο ζημιές στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών, το οποίο δεν χρησιμοποιείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή