Πανελλαδικές: Θέματα για καλά διαβασμένους

Πανελλαδικές: Θέματα για καλά διαβασμένους

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετά δύσκολα θέματα ολοκληρώθηκαν χθες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για το σχεδόν 70% των υποψηφίων, που εξετάστηκαν σε Χημεία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Λατινικά. Μάλιστα, τα θέματα στα δύο από τα τρία μαθήματα ήταν δυσκολότερα από πέρυσι. Επίσης, υπάρχει παρέμβαση καθηγητών για τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού.

Ειδικότερα, στη Χημεία, ένα μάθημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων – ΚΕΕ με βάση τις πληροφορίες της «Κ» για τη σύνθεσή της, τα θέματα ήταν μεγάλης έκτασης. Το μάθημα «ξεκλειδώνει» τις θέσεις για τις σχολές επιστημών υγείας. «Τα θέματα στη Χημεία χαρακτηρίζονται απαιτητικότερα σε σχέση με πέρυσι, καλύπτουν όλο το φάσμα της ύλης και για την επίτευξη άριστων βαθμολογιών χρειαζόταν πολύ καλή προετοιμασία», σχολίασε στην «Κ» ο Μπάμπης Μπέσης, υπεύθυνος για το μάθημα στο φροντιστήριο «Μεθοδικό».

Επίσης, τα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν σαφώς απαιτητικότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και για καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Με δεδομένη και τη δυσκολία των Μαθηματικών Προσανατολισμού, οι βάσεις στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου (οικονομικών σπουδών) θα παρουσιάσουν πτωτική τάση.

Αντίθετα, στα Λατινικά τα χθεσινά θέματα ήταν στο επίπεδο των περυσινών. «Ηταν για καλά προετοιμασμένους υποψηφίους οι οποίοι όφειλαν να έχουν αρκετές γνώσεις θεωρίας που απαιτούνταν για τις ασκήσεις του συντακτικού. Ζητήθηκε μετάφραση αποσπασμάτων από τα κείμενα 14, 31 και 43, η οποία ήταν μεγαλύτερης έκτασης σε σχέση με πέρυσι, ενώ στις ασκήσεις γραμματικής δεν υπήρχε αλλαγή στο ύφος των ζητουμένων. Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι η δυσκολία των θεμάτων δεν είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις Πανελλαδικές του 2016», ανέφερε στην «Κ» η ομάδα φιλολόγων του φροντιστηρίου «Μεθοδικό». Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων επισήμανε ότι «η εξάντληση των εξεταζόμενων κειμένων υπαγορεύει την ανάγκη για την αντικατάσταση του υπάρχοντος, παρωχημένου ήδη, σχολικού εγχειριδίου, το οποίο διδάσκεται πλέον μόνο στην Γ΄ τάξη Λυκείου, μετά την κατάργηση του μαθήματος στη Β΄ τάξη. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα της εξέτασης και ενός σύντομου λατινικού κειμένου διασκευασμένου με βάση το λεξιλόγιο της διδακτέας ύλης».

Την ίδια στιγμή, ομάδα μαθηματικών με κείμενό τους χαρακτηρίζουν άστοχες και άδικες τις οδηγίες μοριοδότησης ενός ερωτήματος που στάλθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για το μάθημα των Μαθηματικών. «Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης των μαθητών, την οποία η διαφαινόμενη οδηγία της ΚΕΕ –“οποιαδήποτε άλλη αιτιολόγηση, εκτός από τη χρήση αντιπαραδείγματος δεν βαθμολογείται”– για τη βαθμολόγηση του ερωτήματος Α2β, περιορίζει», λένε.

Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν για μεγάλο μέρος των υποψηφίων, καθώς απομένει η εξέταση αύριο στις δύο Βιολογίες, Προσανατολισμού και Γενικής Παιδείας, ενώ τη Δευτέρα θα εξεταστούν σε Μαθηματικά και Ιστορία Γενικής Παιδείας όσοι διεκδικούν θέση στα παιδαγωγικά τμήματα.

Επ’ αόριστον αναβολή εξετάσεων στη Λέσβο

Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στη Λέσβο λόγω του πρόσφατου σεισμού που έπληξε το νησί. Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας. «Συνυπολογίζοντας την κήρυξη της Λέσβου σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τις ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν στη Λέσβο λόγω της σεισμικής δραστηριότητας», αποφασίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων η «αναβολή των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Επαγγελματικά Λύκεια στις 13 Ιουνίου και στα Γενικά Λύκεια της Λέσβου, Χίου Οινουσσών και Ψαρρών στις 14 Ιουνίου». Αντίθετα, με δεδομένη και την καταλληλότητα των εξεταστικών κέντρων της Χίου που διαπιστώθηκε κατόπιν αυτοψίας σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 20108/13-6-2017 έγγραφο του Δήμου Χίου, οι εξετάσεις στα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, δηλαδή αυτά της Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρρών, θα συνεχισθούν κανονικά από σήμερα 15 Ιουνίου. Το χρονοδιάγραμμα επανάληψης των Πανελλαδικών Εξετάσεων των μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή