ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα για ανακούφιση των σεισμοπαθών της Λέσβου ζητά ο Γαληνός

Μέτρα για ανακούφιση των σεισμοπαθών της Λέσβου ζητά ο Γαληνός

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός ζητή την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών κατοίκων της Λέσβου, στον απόηχο της ισχυρής δόνησης των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε το νησί τη Δευτέρα.

«Πολλά σπίτια συμπολιτών μας έπειτα από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των μηχανικών κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και πολλά άλλα κατεδαφιστέα. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα ακίνητα είναι υποθηκευμένα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει δάνεια και βρίσκονται στη διαδικασία αποπληρωμής τους. Η νέα πραγματικότητα που δημιούργησαν οι σεισμοί φέρνει σε δεινή οικονομική θέση τους πληγέντες συμπολίτες μας, που μέσα σε μια στιγμή έχασαν όλα τα υπάρχοντα τους και τις περιουσίες τους» αναφέρει ο κ. Γαληνός.

Και συνεχίζει: «Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, πέρα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, να εξετάσετε επίσης το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμής των δανείων από τους πληγέντες, τουλάχιστον για ένα χρόνο, καθώς και την ευνοϊκότερη ρύθμιση της αποπληρωμής των δανείων τους. Επίσης, να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. για το νησί μας».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό «με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν αυτές τις δύσκολες ώρες οι πληγέντες του σεισμού της Λέσβου να πάρουν μια οικονομική ανάσα, ώστε να καταφέρουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Υπενθυμίζεται πως λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν υποστεί οι κατοικίες στον οικισμό της Βρίσας, έχει απαγορευτεί η επίσκεψη-κίνηση κατοίκων στην περιοχή από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με αυτοψίες μηχανικών, 416 σπίτια κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμα, βάσει των στοιχείων από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους που ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών.