Αύξηση προσφυγικών ροών στα νησιά

Αύξηση προσφυγικών ροών στα νησιά

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά αυξημένος είναι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του Αιγαίου, επιτείνοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων επί μήνες. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα νησιά 151 άτομα, εκ των οποίων οι 54 στη Λέσβο, οι 74 στη Χίο και οι 22 στην Κω.

Μία ημέρα νωρίτερα, ακόμα 146 μετανάστες διέσχισαν το Αιγαίο και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, οι περισσότεροι (103) στην Κω και οι υπόλοιποι 43 στη Χίο. Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα από τις 8 Ιουνίου έως και χθες το πρωί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 538 άτομα ήρθαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα στη Χίο από φορείς και πολίτες που διεκδικούν στο νησί να πραγματοποιείται η καταγραφή και η ταυτοποίηση των μεταναστών, οι οποίοι στη συνέχεια να αναχωρούν για την ενδοχώρα. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από την Παγχιακή Επιτροπή (την οποία έχουν συγκροτήσει φορείς και πολίτες του νησιού) εκπρόσωποι της οποίας διευκρινίζουν ότι δεν μπορεί να «αντέξει» το νησί τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί για μήνες. Τονίζουν επίσης ότι οι μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι η δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο νησί θα οδηγούσε στον περιορισμό των ροών. «Μας λένε ότι η Λέσβος δεν έχει πλέον ροές επειδή έχει δημιουργηθεί ΠΡΟΚΕΚΑ. Ομως, τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι μετανάστες πήγαν στη Λέσβο», αναφέρει εκπρόσωπος της Παγχιακής. Αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χθες και στη Σάμο.

Στο μεταξύ, χθες, έφθασαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, οι δέκα πρώτοι πρόσφυγες από τους 400 που έχει συμφωνηθεί να φιλοξενηθούν στο νησί σε ενοικιαζόμενα σπίτια στο πλαίσιο προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για τρεις οικογένειες από τη Συρία και την Παλαιστίνη που ήδη μεταφέρθηκαν στα διαμερίσματα για τη διαμονή τους.

Κέντρο Συντονισμού

Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων δημιουργεί ο Δήμος Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στόχο την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειρίας μεταξύ όλων των φορέων σε ζητήματα στήριξης αλλά και προγραμμάτων ένταξης. Το Κέντρο Συντονισμού βρίσκεται στο Μεταξουργείο (Μαιζόνος 45) αλλά στο συγκεκριμένο κτίριο θα φιλοξενηθούν και άλλες δράσεις. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και στη Unicef σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Solidarity now» θα λειτουργήσει μονάδα υποστήριξης και προστασίας για γυναίκες μετανάστριες/πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

ΟΑΣΑ: Δεν έγινε μήνυση για οδηγούς

Καμία μηνυτήρια αναφορά σχετικά με απρεπή συμπεριφορά των οδηγών αστικών λεωφορείων δεν έχει φτάσει στα γραφεία του ΟΑΣΑ, όπως διαβεβαίωναν έως αργά χθες το βράδυ στελέχη της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) κάνει λόγο για κατάθεση μήνυσης με αντικείμενο περιστατικά άρνησης οδηγών λεωφορείων να επιβιβάσουν πρόσφυγες. Η καταγγελία της ΕλΕΔΑ αφορά επανειλημμένα περιστατικά άρνησης οδηγών λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) να παραλάβουν και να μεταφέρουν, ως οφείλουν, αναγνωρισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, «παραβιάζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και με προφανές το ρατσιστικό κίνητρο, καθώς στα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθνοτικής καταγωγής τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ένωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτά τα περιστατικά καταγγέλθηκαν τόσο στον Συνήγορο του Πολίτη όσο και στη διοίκηση του ΟΑΣΑ. Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του, ζήτησε από τον ΟΑΣΑ να διερευνήσει διεξοδικά τα καταγγελλόμενα και να αποστείλει εγγράφως τις οδηγίες-συστάσεις του προς τους οδηγούς του οργανισμού και τις απόψεις του ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή