ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προαναγγελία χιλιάδων προσλήψεων το 2017

Προαναγγελία χιλιάδων προσλήψεων το 2017

Τον μέγιστο αριθμό των 7.097 προσλήψεων για το 2017 προανήγγειλε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ Γιώργου Γεωργαντά αναφορικά με τον περιορισμό προσλήψεων σε όλους του φορείς και τα νομικά πρόσωπα της κεντρικής διοίκησης. Οπως διευκρίνισε η κ. Γεροβασίλη, βάσει της αναλογίας 1 προς 4 που ισχύει για το 2017, ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων ανέρχεται σε 2.453, ενώ στον αριθμό αυτό θα προστεθούν 4.644 προσλήψεις οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν από παρελθόντα έτη. 

Η απάντηση της κ. Γεροβασίλη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γεωργαντά, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία που, όπως είπε, του είχε δώσει η ίδια παλαιότερα και από τα οποία προκύπτει υπόλοιπο περίπου 3.500 προσλήψεων.

Αναφορικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ΙΔΑΧ η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι δεν διενεργούνται προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ παρά μόνο για εξειδικευμένο προσωπικό (ιατρικό, μέλη ΔΕΠ κ.ά.), όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ προσκόμισε έγγραφο του ΑΣΕΠ σύμφωνα με το οποίο για τα έτη 2015-2017 εκδόθηκαν 29 προκηρύξεις από το ΑΣΕΠ για 8.601 θέσεις προσωπικού. 

Εν τω μεταξύ, σε εγκύκλιο που απέστειλε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς τα υπουργεία αναφορικά με την εφαρμογή της κινητικότητας, επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να αποστέλλουν στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας τα αιτήματά τους για κάλυψη θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση από την 1η μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου. Κατά τα λοιπά και μέχρι 31.7.2017 οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί πρόσκληση και έχει υποβληθεί αίτηση του υπαλλήλου θα γίνονται με το ισχύον καθεστώς.

Από τη διαδικασία της κινητικότητας εξαιρούνται οι υπάλληλοι που εργάζονται σε γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αποσπάσεις στις συγκεκριμένες θέσεις είναι για τρία έτη. Επίσης, εκτός κινητικότητας θα παραμείνουν οι περιπτώσεις μεταφοράς θέσης, δηλαδή οι μεταθέσεις και μετατάξεις σε κλάδο/ειδικότητα της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας εντός του ίδιου φορέα. Τέλος, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, επεκτείνεται η δυνατότητα συνυπηρέτησης και στους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνται από τη Γενική Κυβέρνηση, με τον σύζυγό τους που υπηρετεί σε υπηρεσία ή Αρχή του Εξωτερικού. Η σχετική διαδικασία θα γίνεται εκτός κινητικότητας, με απόσπαση.