Γάμοι χωρίς στολισμούς στη Φθιώτιδα

Γάμοι χωρίς στολισμούς στη Φθιώτιδα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αστραψε και βρόντηξε» με την ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, που απαγορεύει τους στολισμούς εντός και εκτός ιερών ναών σε γάμους και βαφτίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπέρμετροι στολισμοί δίνουν αφορμές για δυσμενή σχόλια εις βάρος της Εκκλησίας, καθώς οι επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία των πελατών τους. «Φωτιζόμενες γλάστρες με δεκάδες μέτρα κορδέλες και τούλια, αψίδες με ψεύτικα άνθη, παιδικά παιχνίδια με διάφορα φουσκωτά, μάγισσες με πρόσωπα του παραμυθόκοσμου και άλλα πολλά συνθέτουν τη διακόσμηση μερικών Μυστηρίων, η οποία και κόστος μεγάλο έχει, μάλιστα προκλητικό για την εποχή της οικονομικής στενότητος και κτυπητή ασέβεια» σημειώνει ο μητροπολίτης. «Η ως άνω σύστασή μου δεν είναι προτροπή ή συμβουλή, αλλά είναι εντολή και οφείλετε να συμμορφωθείτε απολύτως με τη νέα πραγματικότητα», καταλήγει αυστηρά ο μητροπολίτης απευθυνόμενος σε ιερείς στη γεωγραφική ακτίνα της αρμοδιότητάς του.

Μελλόνυμφοι αλλά και εκπρόσωποι της βιομηχανίας του γάμου, μία εκ των ελαχίστων που σε πείσμα της εποχής αναπτύσσεται, υποδέχθηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα την απόφαση. «Πριν από δύο χρόνια απαγορεύτηκε στον νομό μας η τέλεση διπλών μυστηρίων, δηλαδή γάμου και βάπτισης μαζί», αναφέρει στην «Κ» η κ. Μαρία Διαμαντή από το «Ολβιον – γάμος βάπτιση» στη Λαμία, που έχει αναρτήσει δημοσίως στο facebook μια ανοικτή επιστολή προς τον μητροπολίτη. «Επέτρεπαν, όμως, να τελέσει το ζεύγος τα μυστήρια την ίδια μέρα σε διαφορετικές εκκλησίες», προσθέτει. «Είχαμε όλοι σταματήσει από μόνοι μας τον στολισμό εντός της εκκλησίας, οπότε η δράση μας περιοριζόταν στον προαύλιο χώρο του ναού», περιγράφει. Λόγω της οικονομικής ύφεσης, άλλωστε, το κέρασμα στο προαύλιο της εκκλησίας αποτελεί «μία κάποια λύση» για πολλούς. Σε ένα στολισμένο με λουλούδια και φαναράκια τραπέζι παρατίθενται χυμοί, κρασί και γλυκά. «Οι ιερείς συμμετέχουν στα κεράσματα, δεν δείχνουν ενοχλημένοι», διηγείται η κ. Διαμαντή. Οι νεωκόροι, όμως, συχνά μονολογούν πικρόχολα ότι «ο κόσμος λεφτά για το παγκάρι δεν έχει, έχει όμως για λουλούδια και γλυκά». «Τέσσερις πελάτες μου έχουν ήδη ακυρώσει», καταλήγει με πικρία, «για εμάς τίθεται θέμα βιωσιμότητας».

«Υπήρξαν συνάδελφοι που με τις υπερβολές τους μας οδήγησαν εδώ», υποστηρίζει η κ. Μαρία Χατζοπούλου από το Caramelino Art Marousi, «μία εξ αυτών βρίσκεται στα δικαστήρια με ιερέα». Μπαλόνια σε βυζαντινά μοναστήρια, βαλσαμωμένα άλογα και αυτοκίνητα σε βαπτίσεις. Εντυπωσιακές αποσκευές που παραπέμπουν στο ταξίδι του μέλιτος και απομιμήσεις εξωτικών φρούτων σε γάμους. Αυτά είναι μερικά από τα «αξεσουάρ» που προσβάλλουν την αισθητική ορισμένων θρησκευομένων -και μη. «Σε κάθε μητρόπολη ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά, με συνέπεια να μην ξέρουμε τελικά τι να περιμένουμε», συμπληρώνει προβληματισμένη. «Υπάρχουν νεωκόροι που ισχυρίζονται ότι οτιδήποτε ακουμπάει στην κολυμπήθρα, πρέπει να μείνει για πάντα στην εκκλησία» διευκρινίζει, «έχει τύχει λοιπόν να παρακρατήσουν από πετσέτες και λαδόπανα μέχρι γιρλάντα λουλουδιών αξίας 200 ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή