Εκπαιδευτικό και κοινωνικό σχέδιο για Ρομά

Εκπαιδευτικό και κοινωνικό σχέδιο για Ρομά

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περισσότερο» υποχρεωτικό σχολείο, δυνατότητα εισαγωγής παιδιών Ρομά σε ΤΕΙ κοινωνικής εκπαίδευσης και αστυνομικές σχολές με ευνοϊκούς όρους, μεταφορά καταυλισμών Ρομά, φωτισμένους δρόμους και αστυνομικές επιχειρήσεις στη Δυτική Αττική εξήγγειλε η κυβέρνηση χθες. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνισε ότι απαιτούνται υπομονή και χρόνος για να αλλάξει η κατάσταση.

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μέσα σε μία μέρα θα εξαλειφθεί το εμπόριο των ναρκωτικών σε μια πιάτσα που συστηματικά οργανώθηκε. Ξέρετε τις μεταφορές που έγιναν από συγκεκριμένες πολιτικές ηγεσίες, όπως ο κ. Δένδιας το 2014, που οδηγούσε με κλούβες τους ναρκομανείς στην περιοχή. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια, η οποία θα αποδώσει σε βάθος χρόνου και όχι σε 24 ώρες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μέτρα και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση τόσο της παραβατικότητας στο Μενίδι όσο και της γκετοποίησης του πληθυσμού των Ρομά εξήγγειλαν χθες πέντε υπουργοί της κυβέρνησης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε, μάλιστα, ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες κατά της παράνομης οπλοκατοχής και όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. «Δεν μπορεί κανένας ούτε να παίρνει τον νόμο στα χέρια του ούτε όταν έρχεται στο “τσακίρ κέφι” να παίρνει το “κουμπούρι” του και να το αδειάζει στον αέρα. Είμαστε σαφείς σε αυτό», ξεκαθάρισε. Απέφυγε, ωστόσο, να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη –που επίσης ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου–, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αναφερθεί σε βιώματα που επιβάλλουν τους πυροβολισμούς σε «συγκεκριμένες στιγμές σημαντικών γεγονότων».

Από την πλευρά της εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν συνθήκες καλύτερης εκπαίδευσης τόσο για τα παιδιά Ρομά όσο και για τους ίδιους τους γονείς.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις όπου φοιτούν Ρομά από 25 σε 15. «Επιπλέον, θα τοποθετηθεί ένας κοινωνικός λειτουργός, του οποίου ο αποκλειστικός ρόλος θα είναι η διαμεσολάβηση ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια», ανέφερε ο υπουργός. Παράλληλα, στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά προβλέπεται να είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου, ενώ παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, θα θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική λειτουργία σχολής γονέων. Ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί η δυνατότητα σε όσους μαθητές Ρομά παίρνουν απολυτήριο λυκείου να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ, όπως Κοινωνικών Λειτουργών, και παιδαγωγικά τμήματα αλλά και σχολές της αστυνομίας.

Επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Παρεμβάσεις που αφορούν την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για αστυνομικές επιχειρήσεις «σε προβληματικές περιοχές όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών και οπλοκατοχής» και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφερθεί η υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής στο Μενίδι, «στο κέντρο του προβλήματος κατά κάποιον τρόπο, ώστε να γίνεται άμεση και καλύτερη αστυνόμευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή