Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ένα γράμμα από την Ελβετία…

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ένα γράμμα από την Ελβετία…

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάμισι χρόνια μετά την ανάληψη της προσωρινής διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) από τον κ. Αντώνη Αυγερινό, το ελληνικό τμήμα του διεθνούς οργανισμού βρίσκεται ενώπιον ενός τελεσιγράφου της διεθνούς οργάνωσης, εξαιτίας της αδυναμίας του να οργανώσει έγκαιρα αρχαιρεσίες που να μην αμφισβητούνται από οποιαδήποτε πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις 17 Μαΐου ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε επιστολή στον ΕΕΣ, με την οποία τον καλεί να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώς τον Σεπτέμβριο, φέτος, διαφορετικά κινδυνεύει με αποκλεισμό από τη διεθνή οργάνωση. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Tataderu Kanoe, γράφει:

Εφόσον δεν επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος για συμβιβασμό, ο ΕΕΣ κινδυνεύει να τεθεί σε αναστολή από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕΣ, στην 36η συνεδρίασή του, τον Σεπτέμβριο του 2017. «Ο συμβιβασμός της Επιτροπής Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης (σ.σ. του Διεθνούς Οργανισμού – ΔΟΕΣ) περιλαμβάνει την παραίτηση όλων των μερών από το δικαίωμα άσκησης ένδικων μέσων, την αποδοχή και εκτέλεση του διατακτικού των αποφάσεων των εκκρεμών δικαστηρίων και τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών εντός δύο μηνών από την έκδοση των αποφάσεων (σ.σ. η απόφαση αναμένεται). Οι αρχαιρεσίες θα πρέπει να προετοιμαστούν και να επιβλέπονται από ένα σώμα (εξελεγκτική επιτροπή), που θα διορίσει και θα υποστηρίζει η ΔΟΕΣ, στα καθήκοντα του οποίου θα συμπεριληφθεί η διαχείριση των εξουσιοδοτήσεων και των μελών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Το νέο συμβούλιο θα έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:

• Να αναθεωρήσει το Καταστατικό και να συγκαλέσει γενική συνέλευση προς έγκρισή του, εντός τεσσάρων μηνών από την εκλογή του συμβουλίου.

• Να ξεκινήσει την υλοποίηση του σχεδίου που προτείνεται από την PricewaterhouseCoopers (PWC) για την αποκατάσταση (σ.σ. εννοεί το σχέδιο ανάταξης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με βάση το πόρισμα ελέγχου της PWC που εντόπισε το κενό των 52 εκατ. ευρώ).

…Η παρούσα επιστολή αποτελεί την πρώτη έγγραφη προειδοποίηση προς το εθνικό σωματείο (σ.σ. τον ΕΕΣ), σύμφωνα με τον Κανονισμό 4.2 του Κανονισμού περί Διαδικασιών. Η ΕΣΔ θα συζητήσει μαζί σας τα επόμενα βήματα προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του ΕΕΣ με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΕΣ. Προσκαλείται το εθνικό σας σωματείο να παραστεί σε 2η ακρόαση, στην 36η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΕΣ, στις 3-5 Σεπτεμβρίου 2017, όπου και θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει συντελεσθεί».

Στο παρασκήνιο της επιστολής αυτής πρέπει να συνεκτιμηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από τη Γενεύη όσο και από την Αθήνα, ότι:

– Το ελληνικό σωματείο δεν πληρώνει συνδρομή από το 2013, κάτι που η προηγούμενη διοίκηση Μαρτίνη ουδέποτε είχε παραλείψει να κάνει (σ.σ. 300.000 ευρώ).

– Στην Ελβετία, η προσωρινή διοίκηση γίνεται αντιληπτή ως μια μεταβατική λύση σε ένα καθεστώς που θα οδηγήσει σε μια νέα μόνιμη διοίκηση που θα προέλθει από αρχαιρεσίες.

– Και εδώ αναφύεται το τρίτο πρόβλημα: Η πλευρά της διοίκησης Μαρτίνη αλλά και ερυθροσταυριτών που αντιμετωπίζουν κριτικά τη σημερινή διοίκηση, την κατηγορούν ότι έχει εγγράψει πάνω από 10.000 μέλη που δεν θα πρέπει να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να πάρουν μέρος τα 3.500 «παλιά» μέλη. Γνωρίζοντας και οι δύο πλευρές ότι το εκλεκτορικό σώμα θα ορίσει και το νέο συμβούλιο, προσπαθούν να καθορίσουν ποιοι ακριβώς θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

– Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ΔΟΕΣ) είχε παρέμβει στα εσωτερικά πράγματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όχι τόσο για την οικονομική διαχείρισή του, που δεν φαίνεται να τον πολυενδιέφερε, καθώς λάμβανε τη συνδρομή του ελληνικού σωματείου, όσο για το γεγονός ότι το Καταστατικό του ΕΕΣ ήταν παρωχημένο, καθώς αντανακλούσε ένα «κλειστό σωματείο».

Τα «παλιά» μέλη είπαν στην «Κ» αυτή την εβδομάδα ότι ήταν η παρούσα προσωρινή διοίκηση που παρουσίασε το Καταστατικό, δεν είχαν καιρό να το εξετάσουν και να το συζητήσουν, αλλά όλα έγιναν με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες. Τώρα, η συνοπτικότητα αυτή επιβάλλεται από τη Γενεύη. Ετσι, ο Ερυθρός Σταυρός κινδυνεύει, με καλύτερα οικονομικά, να βρεθεί εκεί που ήταν το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή