«Κόκκινα» πάνω από τα μισά σπίτια που ελέγχθηκαν

«Κόκκινα» πάνω από τα μισά σπίτια που ελέγχθηκαν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βρίσα, στο Πλωμάρι και στο Ακράσι καταγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από τον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας στη Λέσβο. Ειδικά στη Βρίσα, 223 σπίτια και 24 επαγγελματικοί χώροι κρίθηκαν επικίνδυνοι. Οι έλεγχοι σε 20 πόλεις και χωριά του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της Μυτιλήνης, ξεπέρασαν τους 1.300, σύμφωνα με τους οποίους περισσότερες από τις μισές κατοικίες που ελέγχθηκαν κρίθηκαν ακατάλληλες. Η μετασεισμική ακολουθία πάντως δείχνει να εξελίσσεται ομαλά.

Το υπουργείο Υποδομών, υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των πρωτοβάθμιων ελέγχων στο νησί, έδωσε χθες αναλυτικά στοιχεία για τις ζημιές. Οπως αναμενόταν, περισσότερο έχει πληγεί η Βρίσα, όπου 223 κατοικίες, 24 επαγγελματικοί χώροι, 19 άλλα κτίρια και 5 ναοί κρίθηκαν ακατάλληλα (271 κτίρια σε σύνολο 319 που ελέγχθηκαν). Πολλά τα προβλήματα και στο Πλωμάρι, όπου σε σύνολο 344 ελέγχων χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» 100 σπίτια, 4 επαγγελματικοί χώροι, 8 ναοί και 3 άλλα κτίρια. Οσον αφορά τα υπόλοιπα χωριά:

• Στο Ακράσι χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες 83 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 4 ναοί.

• Στο Λισβόρι επικίνδυνες είναι 51 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και ένας ναός.

• Στην πόλη της Μυτιλήνης, έγιναν 68 έλεγχοι και βρέθηκαν «κόκκινες» 8 κατοικίες και 6 ναοί.

• Στα χωριά Σταυρός, Πλαγιά και Βασιλικά κρίθηκαν μη κατοικήσιμες 51, 47 και 23 κατοικίες αντίστοιχα.

Γενικά ελέγχθηκαν 1.192 κατοικίες, εκ των οποίων 645 (54%) κρίθηκαν ακατάλληλες και 547 κατοικήσιμες, 64 επαγγελματικοί χώροι (οι 38 ακατάλληλοι), 59 ναοί (οι 34 ακατάλληλοι) και 46 άλλα κτίρια (τα 36 ακατάλληλα).

Κατεδαφίσεις

Ο Δήμος Λέσβου θα ξεκινήσει από αύριο την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κατοικιών ή τοίχων, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ατυχήματος. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κώστας Κατσαρός, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, θα ληφθεί μέριμνα ώστε τα ερείπια να μην πεταχτούν, αλλά να συγκεντρωθούν σε κάθε ιδιοκτησία (και αν αυτό δεν είναι εφικτό, σε χώρο φυλασσόμενο από τον δήμο). Η κίνηση αυτή, την οποία είχαν ζητήσει οι αρχιτέκτονες του νησιού, εξυπηρετεί την επανάχρηση των οικοδομικών υλικών (λ.χ. λαξευμένες πέτρες) στην ανοικοδόμηση. Να σημειωθεί ότι το κάστρο στον Μόλυβο θα μείνει προληπτικά κλειστό για 10 εργάσιμες ημέρες.

Κατά τα λοιπά, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. «Η δόνηση των 5,3 Ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου έγινε σε άλλο ρήγμα, 5 χλμ. ΒΑ από το επίκεντρο του κύριου σεισμού, αλλά εντάσσεται στον ίδιο εστιακό χώρο», εξηγεί ο σεισμολόγος – ερευνητής Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Πρόκειται για θετική εξέλιξη. Υπάρχει όμως ακόμα σεισμικό δυναμικό που δεν έχει εκτονωθεί και γι’ αυτό είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Καλό είναι να διατηρηθούν τα σημερινά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού γιατί η μετασεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει μερικούς μήνες», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή