Οριστική παύση γιατρού για πλαστά πιστοποιητικά

Οριστική παύση γιατρού για πλαστά πιστοποιητικά

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διάστημα 22 ετών χορήγησε δεκάδες πιστοποιητικά τυφλότητος, γεγονός που προκάλεσε στο ελληνικό Δημόσιο σημαντική ζημία από την καταβολή των σχετικών επιδομάτων.

Ο λόγος για οφθαλμίατρο δημοσίου νοσοκομείου σε νησί του Αιγαίου, η οποία παύθηκε οριστικά από τα καθήκοντά της για το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Η ιατρός είναι και ποινικά υπόλογη για έκδοση ψευδούς βεβαίωσης κατά συρροή και για απλή συνέργεια σε απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Συγκεκριμένα, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ομόφωνα επέβαλε στην οφθαλμίατρο την ποινή της οριστικής παύσης, καθώς από το 1989 μέχρι το 2011 χορήγησε 235 πιστοποιητικά πλήρους τύφλωσης ή αντίληψης φωτός κάτω του 1/20. Οι ασθενείς αφού λάμβαναν το πιστοποιητικό μαζί με τα άλλα αναγκαία χαρτιά υπέβαλαν στην αρμόδια υπηρεσία αίτημα για χορήγηση του προνοιακού επιδόματος τυφλότητας, ζημιώνοντας το Δημόσιο με πάνω από 150.000 ευρώ, όπως αναφέρεται στην πειθαρχική απόφαση.

Η οφθαλμίατρος, πάντως, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να αρθεί η ποινή της οριστικής παύσης που της έχει επιβληθεί. Στην προσφυγή της υποστηρίζει ότι στο ποινικό σκέλος της καταλογίζουν μόνο 8 και όχι 235 περιπτώσεις, ενώ σημειώνει ότι ο αριθμός των 235 ατόμων είναι αποδεκτός βάσει των παγκοσμίων ιατρικών στατιστικών.

Η ίδια επισημαίνει, παράλληλα, ότι έχει επέλθει παραγραφή των πειθαρχικών παραπτωμάτων που της αποδίδονται και ισχυρίζεται ότι η ποινή της επιβλήθηκε από αναρμόδιο όργανο και όχι από το Κεντρικό Συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ.

Αναφορικά με την πειθαρχική διαδικασία που ακολουθήθηκε, υποστηρίζει ότι είναι παράτυπη, καθώς δεν κλήθηκε σε απολογία, δεν διεξήχθη πειθαρχική ανάκριση καθώς και ότι η πειθαρχική απόφαση που εκδόθηκε εις βάρος της είναι ελλιπής και χωρίς εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή