ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είσοδοι… τραπεζών στα ελληνικά φαρμακεία

eisodoi-amp-8230-trapezon-sta-ellinika-farmakeia-2195998

Ακόμα και θαλάμους ασφαλείας στην είσοδο των καταστημάτων, στο πρότυπο των τραπεζών, σκέφτονται να εφαρμόσουν οι φαρμακοποιοί ως μέσο αποτροπής ληστειών και κλοπών. Μπορεί να ακούγεται πρωτοποριακό, αλλά δεν είναι. «Ηδη στις Βρυξέλλες υπάρχουν φαρμακεία που έχουν βάλει σύστημα εισόδου-εξόδου για λόγους ασφαλείας», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, και προσθέτει: «Η θέση μου είναι ότι θα πρέπει τα φαρμακεία να βάλουν αυτά τα συστήματα και γενικά να χρησιμοποιούν κάθε μέσο που μπορεί να δράσει αποτρεπτικά για έναν κλέφτη». Αλλωστε, οι οδηγίες που δίνουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι στα μέλη τους περιλαμβάνουν την τοποθέτηση κάμερας ασφαλείας, συναγερμού, ρολών ενισχυμένων με ειδικό «φινιστρίνι» ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες τις βραδινές ώρες, αλλά και την εφαρμογή ορισμένων απλών μέτρων όπως να… μην έχουν τσάντα μαζί τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που επιτήδειοι τη «στήνουν» έξω από το φαρμακείο περιμένοντας τον φαρμακοποιό να βγει για να του αρπάξουν την τσάντα με τις εισπράξεις της ημέρας.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των κλοπών στα φαρμακεία έχει ενταθεί. «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε απόγνωση», αναφέρει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης. Οπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, οι επιτήδειοι δρουν είτε μεμονωμένα είτε σε ζευγάρια, με τον έναν να προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του υποψήφιου θύματος και τον συνεργό να κλέβει. «Θυμάμαι ένα περιστατικό ζευγαριού, όπου ο άνδρας δήθεν μου έκανε ερωτήσεις, για να μου αποσπάσει την προσοχή, τη στιγμή που η γυναίκα έκλεβε βρεφικά γάλατα και τα είχε βάλει κάτω από το φουστάνι της, ανάμεσα στα πόδια της, και περπατούσε… κανονικά», περιγράφει ο Αργύρης Σίσκος, φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο επί της οδού Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκης. «Τελικά τους υποψιάστηκα, και όταν κατάλαβαν ότι πάω να τσεκάρω την κάμερα ασφαλείας του φαρμακείου, όπου όλα ήταν καταγεγραμμένα, ο άνδρας πήγε κοντά στη γυναίκα και με τη δικαιολογία ότι του έπεσε το κινητό την ενημέρωσε. Κι έτσι αυτή έβγαλε με την ίδια ευκολία τα κλεμμένα και τα άφησε στη θέση τους», επισημαίνει. Οπως σημειώνει ο κ. Σίσκος, του έχει τύχει ακόμη να έρθει άνδρας στο φαρμακείο του για να του πουλήσει επώνυμα καλλυντικά. Μόλις τον ρώτησε πού τα βρήκε, του απάντησε ότι τα έκλεψε από φαρμακείο…

Σε έξαρση είναι το τελευταίο διάστημα και οι διαρρήξεις στα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη και κυρίως στις γειτονιές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου σε μόλις ένα μήνα έχουν διαρρήξει έξι με επτά φαρμακεία. Οι επιτήδειοι παραβιάζουν στόρια και σπάνε τις κλειδαριές, εισβάλλουν μέσα και αρπάζουν ό,τι χρήματα και φάρμακα βρουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κ. Μιχάλη Φυντικάκη, ο οποίος διατηρεί φαρμακείο στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη που έπεσε θύμα διαρρηκτών. Οπως τονίζει, «οι δύο δράστες χτύπησαν στις 5.30-6 τα ξημερώματα. Στράβωσαν τα στόρια, μπήκαν στο φαρμακείο σερνόμενοι στο πάτωμα, καταφέρνοντας μάλιστα –άγνωστο πώς– να “κοροϊδέψουν” το σύστημα συναγερμού, για να μη χτυπήσει».

Πρώτα σε… προτιμήσεις

Πρώτα σε «προτιμήσεις» στις κλοπές στα φαρμακεία είναι τα επώνυμα καλλυντικά και τα βρεφικά γάλατα. Πριν από δύο-τρία χρόνια ήταν σε ημερήσια διάταξη οι κλοπές συσκευασιών κολλαγόνου. Το αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής «δελτίο κλοπών και διαρρήξεων», που ανανεώνεται τακτικά, περιλαμβάνει πληθώρα περιστατικών, από κλοπές και διαρρήξεις έως και ληστείες με την απειλή όπλου, ακόμη και ώρες καταστημάτων.

Τα φαρμακεία είναι «ελκυστικά» για τους κλέφτες για δύο βασικούς λόγους, εξηγεί στην «Κ» ο κ. Λουράντος: «Εχουν καθημερινή είσπραξη και διαθέτουν ναρκωτικά, φάρμακα και καλλυντικά τα οποία εύκολα αρπάζουν και φεύγουν. Εχουμε πάει στη ΓΑΔΑ, έχουμε κάνει συζητήσεις και η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να φυλάσσεται το κάθε φαρμακείο ξεχωριστά, κάτι που μπορούμε να καταλάβουμε», σημειώνει και προσθέτει: «Μόνο στην Αθήνα υπάρχουν 3.700 φαρμακεία, ενώ η Θεσσαλονίκη διαθέτει 1.100 φαρμακεία, όσα δηλαδή έχει ολόκληρη η Αυστρία…».