Θύελλα αντιδράσεων για δηλώσεις Γαβρόγλου

Θύελλα αντιδράσεων για δηλώσεις Γαβρόγλου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρμόδιος δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου όσον αφορά το να συμβάλει ώστε να βρεθεί λύση στα όσα συμβαίνουν στο campus του ΑΠΘ με τη διακίνηση ναρκωτικών, όπως κατήγγειλαν 471 φοιτητές του ιδρύματος ζητώντας να επιλυθεί το πρόβλημα. Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα θα δώσει τη λύση και οι διδάσκοντες, και όχι οι αστυνομικές αρχές». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Ειδικότερα, κληθείς, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, να σχολιάσει το χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της «Κ», ο κ. Γαβρόγλου επιβεβαίωσε τα όσα επισημαίνονται στην επιστολή των 471 φοιτητών περί έντονης παραβατικότητας (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές κ.ά.) λέγοντας πως «έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται». Ουσιαστικά, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα παρότι είναι δεδομένοι οι δύο πρόσφατοι (10/3 και 1/6) θάνατοι χρηστών εντός του campus του ΑΠΘ. Μάλιστα, δήλωσε αναρμόδιος. «Στα πανεπιστήμια, αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών. Αν κάποιοι καλοθελητές θέλουν να το παρουσιάσουν ως κανόνα, τι να πω. Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους», είπε.

Δηλαδή, κατά τον κ. Γαβρόγλου δεν είναι αρμόδια η πολιτεία να αντιμετωπίσει τη διακίνηση των ναρκωτικών μέσα σε ένα πανεπιστήμιο αλλά οι φοιτητές και οι καθηγητές του. Μα το έκαναν οι 471, δείχνοντας τη ρώμη τους.

Οι δηλώσεις Γαβρόγλου προκάλεσαν οξύτατες αντιδράσεις. «Τα νέα παιδιά, οι αυριανοί επιστήμονες της χώρας, αποφάσισαν με θάρρος να ζητήσουν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων, τα οποία έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Σε αυτά τα νέα παιδιά, ο αρμόδιος υπουργός για την Παιδεία απαντά πως ο ίδιος και το σύνολο της κυβέρνησης στη χώρα μας δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που παρουσιάζουν τα ΑΕΙ», σχολίασε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., βουλευτής Νίκη Κεραμέως. Και η ίδια συνέχισε: «Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου επέρριψε, με μεγάλη ευκολία, ευθύνες για την κατάσταση αυτή στο φοιτητικό κίνημα, τον σύλλογο διδασκόντων και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Και αυτό, την ώρα που ο ίδιος προωθεί προς ψήφιση οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, που θα εντείνει τα προβλήματα βίας και ανομίας στα ιδρύματα. Πρέπει, επιτέλους, να γίνει συνείδηση σε όλους ότι στο πανεπιστήμιο –ως χώρο ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών– δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να λογοδοτεί. Ας αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις ευθύνες τους. Πρωτίστως, όμως, η κυβέρνηση».

«Κινδυνολογούμε για το άσυλο, λέει ο κ. Γαβρόγλου. Και εγώ και οι φοιτητές που καταγγέλλουν ανομίες. Ολοι σαμποτάρουν τους αγνούς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», σχολίασε στο Τwitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ο κ. Γαβρόγλου δηλώνει αναρμόδιος ως υπουργός Παιδείας να αντιμετωπίσει τις εγκληματικές πράξεις που συμβαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, συνεχίζει με την ιδεοληψία του να τρέφει τα στοιχεία που αμαυρώνουν την εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων και να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων φοιτητών», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κωνσταντίνος Δέρβος.

Ιδιαίτερη αξία έχει το σχόλιο στην «Κ» του κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, πέριξ της οποίας γίνεται η διακίνηση ναρκωτικών, Κωνσταντίνου-Βασίλειου Κατσάμπαλου: «Δεν πρέπει να τρομοκρατούμε τους φοιτητές, πρέπει να τους ακούμε. Μπήκα στο ΕΜΠ το 1971 και αποφοίτησα το 1975, και γνωρίζω πολύ καλά τι θα πει δημοκρατία και άσυλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή