ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πώς είναι δυνατόν; Η Ηριάννα στη φυλακή;»

pos-einai-dynaton-i-irianna-sti-fylaki

Την πρώτη φορά που μιλήσαμε, πριν από δύο εβδομάδες, ήταν καθ’ οδόν για τις φυλακές της Θήβας και για το πρώτο επισκεπτήριο στην κόρη της. Ηταν η μόνη διαδρομή που η Σίσση δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα έκανε – και, όπως κάθε γονιός, είχε πλέξει όλα τα εφιαλτικά σενάρια στο μυαλό της. Ποτέ όμως αυτό: η Ηριάννα της στη φυλακή. «Πώς τη βρήκατε;», τη ρωτούσαμε αργότερα. «Πώς να τη βρω…», είπε. «Εκείνη ανησυχούσε για εμάς, “μη φοβάστε” έλεγε, “είμαι καλά”. Η Ηριάννα το έχει αυτό, σκέφτεται πάντα τους άλλους, δεν θέλει να τους επιβαρύνει». Το μόνο που είχε ζητήσει να της φέρουν ήταν τα βιβλία της για να συνεχίσει τη μελέτη και τις εργασίες της. Η 29χρονη κοπέλα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ, μέχρι πριν από λίγο καιρό περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας της στο πανεπιστήμιο διδάσκοντας στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Ολοι μαζί ζουν σήμερα τη χειρότερη δυνατή κατάληξη μιας περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, τον Μάρτιο του 2011. Η Ηριάννα, στα 23 της τότε, βρισκόταν στο σπίτι του Κωνσταντίνου, του συντρόφου της μέχρι και σήμερα, όταν έκανε έφοδο η Αντιτρομοκρατική.

Παρακολουθούσαν δύο υπόπτους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που φέρεται να είχαν επισκεφθεί το συγκεκριμένο σπίτι. Η Ηριάννα προσάγεται, δίνει οικειοθελώς δείγμα DNA και αφήνεται ελεύθερη. Ο Κωνσταντίνος συλλαμβάνεται, κατηγορείται για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Τελικά, αθωώνεται αμετάκλητα στη δίκη του, ως άσχετος με τους «Πυρήνες».

Το ζευγάρι πίστεψε ότι η περιπέτεια είχε τελειώσει, όμως σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του ’13, συλλαμβάνεται η Ηριάννα με την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Ενημερώνεται ότι σε έναν γεμιστήρα όπλου που είχε εντοπιστεί τον Νοέμβριο του ’11 στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ανιχνεύθηκε μέρος του DNA της. Μετά την απολογία της, πάντως, αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Πεπεισμένη ότι η αλήθεια θα διαφανεί στη δίκη, η Ηριάννα επιχειρεί να συνεχίσει τη ζωή της, να επιστρέψει σε μια κανονικότητα. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της και ξεκινάει το διδακτορικό, εργαζόμενη παράλληλα στο Διδασκαλείο. Οι συνεργάτες της και οι καθηγητές της μένουν εντυπωσιασμένοι από την απόδοση και την επιμέλειά της. «Σε όλη τη διάρκεια της επαφής μας, η Ηριάννα υπήρξε εξαιρετική. Ηταν επιμελής, άριστη στο αντικείμενό της και στη συμπεριφορά», τονίζει στην «Κ» η κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμολέγκου.

«Μολονότι εκκρεμούσε κάτι εις βάρος της, ποτέ το πανεπιστήμιο δεν σκέφτηκε ότι διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο». Για ένα παιδί που από μικρή ηλικία έβαζε στόχους και τους εκπλήρωνε, με όνειρο να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, μιλούν και οι δικοί της.

Οταν δύο φορές χρειάστηκε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να παραστεί σε διεθνή συνέδρια, υπέβαλε αίτημα άρσης των περιοριστικών όρων, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εφετών, ενώ ένα παραπεμπτικό βούλευμα σημείωνε πως «κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την οργάνωση “ΣΠΦ” δεν βρέθηκε από την άρση τόσο του τηλεφωνικού όσο και του τραπεζικού απορρήτου».

Εχοντας αναθαρρήσει από τις παραπάνω ενδείξεις, η Ηριάννα επιχειρεί να αποδείξει την αθωότητά της πέραν πάσης αμφιβολίας. Απευθύνεται στο μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο στην Ελλάδα για ελέγχους DNA παραγγέλνοντας τεχνική έκθεση στον κ. Γεώργιο Φιτσιάλο, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA. Οταν όμως ο κ. Φιτσιάλος ζητεί να πραγματοποιήσει έλεγχο του δείγματος, η αστυνομία απαντά ότι αυτό έχει «τελειώσει». «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση με το επίμαχο μερικό γενετικό προφίλ», αναφέρει η έκθεσή του. «Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200 pg/αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ».

Μολονότι το μοναδικό στοιχείο εις βάρος της είχε καταρρεύσει, στη δίκη το βάρος έπεσε αλλού. «Γιατί δεν τον χώρισες;», ρωτούσε την Ηριάννα η έδρα. «Μα ο άνθρωπος είχε αθωωθεί», σχολιάζει σήμερα η μητέρα της. Θα ήθελε να το φωνάξει και στο δικαστήριο, αλλά σαν σε εφιάλτη ένιωθε ανήμπορη. Την 1η Ιουνίου ανακοινώθηκε η απόφαση: 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Δεν της αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε καν του πρότερου έντιμου βίου. «Τη στιγμή που την έπαιρναν μέσα, έψαξε να μας βρει με το βλέμμα. “Κουράγιο” μας είπε, “είμαι καλά”».

«Πέρα από το παράλογο»

Το στάδιο του σοκ έχει πλέον διαδεχθεί ο θυμός. «Πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό το πράγμα σε αυτό το παιδί, με αυτή την πορεία. Δεν είναι εύκολο για έναν άνθρωπο, που πλήττεται έτσι, να καταφέρει να εστιάσει στα πράγματα που τον εξελίσσουν. Τέτοιο μίσος για την Ηριάννα; Για ποιο λόγο; Ψάχνω, αλλά δεν βρίσκω τις λέξεις να περιγράψω αυτό που νιώθω. Μέχρι τώρα ήξερα το λογικό και το παράλογο. Αυτό είναι πέρα και από το παράλογο». Η Σίσση ζητεί συγγνώμη πολλές φορές που φορτίζεται. «Είναι λάθος. Πρέπει να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου, για το παιδί μου».

Το δυναμικό κύμα συμπαράστασης στην Ηριάννα είναι μια παρηγοριά. Μια αχτίδα φωτός η εκδίκαση της αίτησης αναστολής της απόφασης στις 17 Ιουλίου. Εως τότε η Ηριάννα θα συνεχίσει να διαβάζει.