Ελεύθερος θα αφεθεί σύντομα ο Σύρος για το Φαρμακονήσι

Ελεύθερος θα αφεθεί σύντομα ο Σύρος για το Φαρμακονήσι

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανακοίνωση της απόφασης ο 23χρονος Σύρος Κ.Η. δεν άντεξε, ξέσπασε σε κλάματα. Γρήγορα, όμως, συνήλθε και σε πολύ καλά ελληνικά ευχαρίστησε από καρδιάς το δικαστήριο. Στα τρία χρόνια που βρίσκεται στη χώρα μας, αν και μέσα στη φυλακή, κατάφερε να μάθει τη γλώσσα, να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του όταν θα έφτανε η ώρα. Πρόκειται για τον νεαρό Σύρο που είχε επωμιστεί εξ ολοκλήρου την τραγωδία του Φαρμακονησίου και τον θάνατο 12 προσφύγων στις 20 Ιανουαρίου 2014. Πρωτοδίκως είχε κριθεί ότι ως κυβερνήτης του μοιραίου σκάφους ήταν ένοχος για το σύνολο των αδικημάτων που αντιμετώπιζε, με το δικαστήριο να τον καταδικάζει στη υπερβολική ποινή των 145 ετών (εκτιτέα τα 25) και σε χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ. Ο Κ.Η. από την πρώτη στιγμή υποστήριζε ότι κυβερνήτης του σκάφους που μετέφερε συνολικά 27 παράτυπους μετανάστες από τη Συρία και το Αφγανιστάν δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ένας Αφγανός, καθώς και ότι οι θάνατοι προήλθαν από λάθος χειρισμούς του Λιμενικού.

Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, προχθές, ανέτρεψε εκείνη την απόφαση. Κρίνοντας ότι δεν ευθύνεται εκείνος για το ναυάγιο και ότι ο θάνατος των μεταναστών επήλθε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του σκάφους από το Λιμενικό, το δικαστήριο του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 29 ετών, από τα οποία θα εκτίσει τα 10 έτη, και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 14.000 ευρώ για το αδίκημα της απλής μεταφοράς. Ο 23χρονος Σύρος αναμένεται σύντομα να είναι ελεύθερος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι θάνατοι επήλθαν λόγω λανθασμένων χειρισμών στη ρυμούλκηση του σκάφους από την Ακτοφυλακή και κανένας επιβαίνων στο σκάφος δεν θα μπορούσε να τους αποτρέψει. Στην τραγωδία του Φαρμακονησίου είχαν βρει τον θάνατο κυρίως παιδιά και γυναίκες από το Αφγανιστάν. Οι 16 επιζήσαντες υποστήριξαν ότι είχαν ρυμουλκηθεί με μεγάλη ταχύτητα προς την Τουρκία, όταν το σκάφος τους ανατράπηκε. Οι διασωθέντες έχουν καταθέσει καταγγελία εναντίον των ελληνικών αρχών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπόθεση που εκκρεμεί.

Στο πλευρό τους έχει βρεθεί η γερμανική οργάνωση για τα δικαιώματα των προσφύγων Pro Asyl, καλύπτοντας και τα δικαστικά έξοδα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή