Η ιστορική πορεία του ΕΜΠ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1837, το Πολυτεχνείο ξεκινούσε την πορεία του ως κυριακάτικο σχολείο μαστόρων, στεγαζόμενο σε νεοκλασική κατοικία στην οδό Πειραιώς. Ετσι άρχισε πριν από 180 χρόνια η ιστορία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που χτίστηκε πάνω σε θεμέλια των μεγάλων δωρεών από πλούσιους Ελληνες ευεργέτες. Ηθελαν να δουν τη νεοσύστατη Ελλάδα να γίνεται ισχυρή χώρα, πιστεύοντας ότι η βιομηχανία και η τεχνολογική ανάπτυξη αποτελούν τις βάσεις για αυτό.

Οπως διηγείται η ηγεσία του ΕΜΠ, τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Ελληνες με καταγωγή από το Μέτσοβο και μεγάλη δραστηριοποίηση στο εμπόριο διέβλεψαν πως ο σύγχρονος κόσμος άρχισε να αναπτύσσεται με άξονα τη βιομηχανία.

Ετσι, και σε αντίθεση με την κύρια τάση της εποχής, αποφάσισαν να διαθέσουν τεράστια για την εποχή ποσά για την υποστήριξη του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, ο Νικόλαος Στουρνάρης πρώτος οραματίστηκε το κυριακάτικο σχολείο μαστόρων να γίνει «εν λαμπρόν Πολυτεχνείον». Ακολούθησαν το ζεύγος Μιχαήλ και Ελένης Τοσίτσα και ο Γεώργιος Αβέρωφ. Το παράδειγμά τους υιοθέτησαν και άλλοι Μετσοβίτες ευεργέτες, όπως ο Δημήτριος Θωμαΐδης. Με τις δωρεές τους, το Ιδρυμα μεταφέρθηκε από την κατοικία της Πειραιώς στο εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων, απέκτησε εξοπλισμό, εργαστήρια, τυπογραφείο, βιβλία, καλλιτεχνικές συλλογές. Κάπως έτσι, ετέθησαν τα θεμέλια ενός ισχυρού και διεθνούς φήμης ανώτατου τεχνολογικού Ιδρύματος όπως το ξέρουμε σήμερα.

Σταθμό στην εξέλιξη της λειτουργίας του ΕΜΠ αποτελεί το 1863, οπότε έγινε ριζικότερη αναδιοργάνωση του ιδρύματος. Το 1862 άρχισε η κατασκευή του κτιρίου, το οποίο σήμερα ονομάζεται Κτίριο Αβέρωφ από τον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου. Το 1873 εγκαταστάθηκε στα μισοτελειωμένα ακόμη κτίρια της οδού Πατησίων και ονομάστηκε «Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο» προς τιμήν των μεγάλων ευεργετών των οποίων η γενέτειρα ήταν το Mέτσοβο. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε τελικά το 1878. Την περίοδο 1903 – 1916 έγιναν εργασίες επέκτασης του κτιρίου.

Εκδήλωση

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων φέτος, από την ίδρυσή του, το ΕΜΠ έχει προγραμματίσει για αύριο (στις 6 μ.μ.) στο Μέτσοβο, στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Ερευνας, εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του ΕΜΠ». Μάλιστα, επιστρέφοντας μέρος του χρέους του στη γη των ιδρυτών και μεγάλων ευεργετών του, όπως λέει η ηγεσία του σε σχετική ανακοίνωση, το ίδρυμα αναπτύσσει πολυσχιδή δράση στο πλευρό της ηπειρώτικης κοινωνίας μέσω του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών».

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, το ΕΜΠ συμβάλλει ενεργά στην παραγωγή καινοτομίας στη χώρα, αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του. Με εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό φιλοδοξεί, 180 χρόνια μετά την ίδρυσή του, να είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και τη βελτίωση των προοπτικών της νέας γενιάς», λέει στην «Κ» ο πρύτανής του Γιάννης Γκόλιας.

Συναυλία στο Ηρώδειο για το ΕΚΠΑ

Μουσική εκδήλωση για την επέτειο των 180 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο το Σάββατο 1η Ιουλίου (έναρξη στις 9 μ.μ.). Θα τραγουδήσουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Ηρώ Σαΐα και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ την παρουσίαση έχει αναλάβει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη, η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλλιάρα και μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του ΕΚΠΑ. «Μέσα από κείμενα εποχής, ήχους, μουσικές και τραγούδια θα αποτυπωθεί το ιστορικό και κοινωνικό κλίμα κάθε περιόδου από το 1837, όταν άνοιξε τις θύρες του το πρώτο Πανεπιστήμιο στην “οικία Κλεάνθους” στην Πλάκα, έως τις μέρες μας» λέει το ίδρυμα, με την έρευνα να έχουν κάνει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης από Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ και ο Λάμπρος Λιάβας από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ιδρύματος. Η σκηνική επιμέλεια θα είναι της Σοφίας Σπυράτου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 5 έως 15 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή