Πρωτιά της Τήλου στα ενεργειακά νησιά της Ευρώπης

Πρωτιά της Τήλου στα ενεργειακά νησιά της Ευρώπης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για όλες τις προσπάθειες και τον αγώνα που κάναμε. Αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία για το μικρό νησί μας. Η ευθύνη μας τώρα είναι μεγάλη για να πετύχει το πρόγραμμα και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση». Με αυτά τα λόγια και χωρίς να κρύβει τη χαρά της, σχολίασε στην «Κ» τη διπλή ευρωπαϊκή βράβευση της Τήλου, για το πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας, η δήμαρχος του νησιού κυρία Καμμά – Αλιφέρη. Και η χαρά της είναι απολύτως δικαιολογημένη. Το ακριτικό νησί με το καινοτόμο έργο «Tilos» πήρε προχθές στις Βρυξέλλες το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ενεργειακά Νησιά» των ευρωπαϊκών βραβείων βιώσιμης ενέργειας, ενώ κέρδισε και το «Βραβείο Κοινού» ύστερα από ανοικτή ψηφοφορία μεταξύ 12 έργων. Μάλιστα, το «Tilos» απέσπασε το 50% των ψήφων, ενώ ο αριθμός όσων ψήφισαν ήταν διπλός από πέρυσι.

Με το πρόγραμμα «Tilos» σχεδιάζεται να καλυφθεί το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών αναγκών των 850 κατοίκων (οι οποίες βέβαια το καλοκαίρι είναι πολύ μεγαλύτερες), ενώ η Τήλος θα δίνει και για πέντε ώρες την ημέρα –μέσω του υφιστάμενου ηλεκτρικού καλωδίου– ηλεκτρικό ρεύμα στην Κω, έτσι ώστε να μπορεί να βγαίνει εκτός λειτουργίας η πιο ακριβή μονάδα του νησιού! Πώς θα γίνει αυτό; Με τον συνδυασμό μιας ανεμογεννήτριας (ισχύος 800 kW) και φωτοβολταϊκών πάνελ 200 kW, καθώς και τη χρήση σύγχρονων συσσωρευτών τεχνολογίας, με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 MWh. Ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία του προγράμματος έχει η τοποθέτηση στα κτίρια του νησιού «έξυπνων μετρητών», οι οποίοι θα ελέγχουν την τάση του ρεύματος, με την οποία οι κάτοικοι θα μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.

«Το έργο περνά πλέον στην τελική φάση υλοποίησής του, καθώς τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά πάνελ και η ανεμογεννήτρια, ενώ θα μεταφερθούν στο νησί οι συσσωρευτές. Επίσης, θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των μετρητών, καθώς ήδη έχουν τοποθετηθεί 80 από τους 150, που υπολογίζουμε», είπε στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Καλδέλλης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και διευθυντής του εργαστηρίου Ηπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., που έχει τον συντονισμό της κοινοπραξίας 15 εταίρων από επτά ευρωπαϊκές χώρες. «Η διπλή βράβευση έρχεται να ενθαρρύνει τις προσπάθειές μας για περιβαλλοντικά φιλική, κοινωνικά ευαίσθητη και οικονομικά βιώσιμη επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων των απομακρυσμένων ελληνικών (και όχι μόνο) νησιών. Το “Tilos” αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα συνεργασίας ευρωπαϊκών θεσμών, δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών και μάλιστα ελληνικών», τονίζει. Η όλη προσπάθεια έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και διοργανώνεται και «θερινό σχολείο», με τη συμμετοχή 20 σπουδαστών.

Εκκρεμότητες

Οι δικαιολογημένοι πανηγυρισμοί δεν πρέπει να καλύψουν μεγάλες εκκρεμότητες, που μπορεί –εάν δεν επιλυθούν– να υπονομεύσουν την επιτυχία του έργου. Καίριο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός πως δεν έχει καθοριστεί η διαδικασία με την οποία θα πωλείται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο (και σε ποια τιμή), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης χρηματοδοτικού κενού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή