Απονομή υποτροφιών Φούλμπραϊτ και αναγνώριση του τεράστιου ρόλου των δωρητών

Απονομή υποτροφιών Φούλμπραϊτ και αναγνώριση του τεράστιου ρόλου των δωρητών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό την Ελλάδα του 1949, κατεστραμμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και παραδομένη στη δίνη του Εμφυλίου, μια ομάδα ελπιδοφόρων νέων επιστημόνων επιβιβάστηκαν σε πλοίο για να περάσουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ηταν η πρώτη φουρνιά Ελλήνων που πήραν την υποτροφία Φούλμπραϊτ για να σπουδάσουν στις ΗΠΑ, ανοίγοντας έτσι μια νοητή «σκυταλοδρομία» ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών που κρατά μέχρι σήμερα. Από το 1948 που γεννήθηκε ελληνικό πρόγραμμα (είναι το αρχαιότερο στην Ευρώπη και το δεύτερο που θεσμοθετήθηκε παγκοσμίως, μετά τις Φιλιππίνες) δεν έχει σταματήσει ούτε μια χρονιά μέσα σε επτά δεκαετίες να στέλνει συμπατριώτες μας στην Αμερική αλλά και να υποδέχεται Αμερικανούς σπουδαστές, ερευνητές και καλλιτέχνες στη χώρα μας. Ανάμεσα στις περισσότερες από 5.000 υποτροφίες που έχουν δοθεί, θα βρει κανείς τα ονόματα του Καρόλου Κουν, του Γιώργου Σεφέρη, του Μάικ Κίλι, του Δημήτρη Παπαϊωάννου, του Αγγελου Δεληβορριά, της Ελένης Βακαλό, του Γιώργου Θεοτοκά και εξαίρετων επιστημόνων που διαπρέπουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την επιχειρηματική ζωή. Δεν είναι τυχαίο. Η εκπαιδευτική εμπειρία σε έναν ξένο τόπο μεταμορφώνει τη ζωή, έλεγε προφητικά το 1946 ο νέος τότε γερουσιαστής του Αρκανσο, Ουίλιαμ Φούλμπραϊτ, για την ίδρυση προγράμματος ανταλλαγών φοιτητών από την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο.

Είχε απόλυτο δίκιο. Ιδού τι είπε στην ομιλία του ένας από τους Αμερικανούς υποτρόφους στην εφετινή τελετή απονομής Υποτροφιών Φούλμπραϊτ και Αναγνώρισης Δωρητών ακαδημαϊκού έτους 2017 – 2018, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ, παρουσία του υπ. Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου. «Χάρις στο Φούλμπραϊτ κατάφερα να επισκεφθώ μέρη στα οποία ο μύθος και ο κόσμος των θεών είναι ακόμα ζωντανός. Από τον Αχέροντα ποταμό και το Μαντείο της Δωδώνης, ένιωσα τους σταλαγμίτες να στάζουν στην πλάτη μου μέσα στο σπήλαιο του Δηρού και να ξαναβρώ το μονοπάτι του νόστου του Οδυσσέα», είπε ο Στίβεν Τέιγκλ από το Πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασαχουσέτης βρέθηκε στο ΑΠΘ, για Πρόγραμμα Μεταπτυχιακής Ερευνας.

Ο κ. Πάιατ, τόνισε πως δεν είναι μονάχα η ενίσχυση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κατάρτισης που κάνει το Φούλμπραϊτ ένα εξαιρετικό πρόγραμμα αλλά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες γίνονται οι ίδιοι «πρέσβεις» του πολιτισμού, της ιστορίας και του τρόπου ζωής της χώρας τους. Η επικεφαλής του προγράμματος κυρία Αρτεμις Ζενέτου θέλησε να μιλήσει και για τον τεράστιο ρόλο που έχουν παίξει οι δωρητές όλες αυτές τις σχεδόν επτά δεκαετίες, με αποτέλεσμα ακόμα και στις πιο δύσκολες χρονιές για τη χώρα μας να δίνονται πάντα υποτροφίες. Το γεγονός αυτό κάνει το Φούλμπραϊτ ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την αξιοκρατία και την ποιότητα των υποτρόφων του αλλά και για τη γενναιοδωρία των χορηγών που αναγνωρίζουν το συνεπές και απαιτητικό του έργο. Το 2017 εδόθησαν 61 υποτροφίες σε τομείς όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Αρχιτεκτονική, η Μουσειολογία και το Ποινικό Δίκαιο, οι Καλές Τέχνες και η Μικροβιολογία, η Εδαφολογία και η Θεωρία της Μουσικής, η Δημόσια Διοίκηση και η Βιοϊατρική Τεχνολογία, η Επικοινωνία και η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή