Ελεγχοι στο ΑΠΘ με εντολή εισαγγελέα

Ελεγχοι στο ΑΠΘ με εντολή εισαγγελέα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το κείμενο 471 φοιτητών του ΑΠΘ, στο οποίο περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στο campus του ιδρύματος, όπου «η παραβατικότητα και η βία έχουν γίνει καθημερινότητα», όπως λένε. Χθες, πάντως, ένα νέο περιστατικό προσετέθη στα όσα… κωμικοτραγικά καταγράφονται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Φοιτητές ζήτησαν από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να αποδοκιμάσει το… ΝΑΤΟ και να διακόψει τα μεταπτυχιακά που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ειδικότερα, μετά το κείμενο (δημοσιεύθηκε στο φύλλο της «Κ» την περασμένη Τρίτη) στο οποίο φοιτητές ζητούν να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθούν η χρήση και η διακίνηση ναρκωτικών στο campus του ΑΠΘ –είναι καθημερινό πλέον το πρόβλημα αλλά όχι το μόνο–, χθες με έγγραφη παραγγελία προς τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας ζήτησε να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους του ΑΠΘ, ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως διακίνηση ναρκωτικών, διακεκριμένες κλοπές ή βιασμοί.

Το θέμα συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, ύστερα μάλιστα από τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. «Στα πανεπιστήμια, αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών. Αν κάποιοι καλοθελητές θέλουν να το παρουσιάσουν ως κανόνα, τι να πω. Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους», είπε δηλώνοντας αναρμόδιος. Με το θέμα ασχολήθηκε χθες και η Σύγκλητος του ΑΠΘ.

Την ίδια στιγμή, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας φοιτητές που φέρονται προσκείμενοι στο ΚΚΕ εισέβαλαν χθες στο γραφείο του πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη –είχε συνάντηση με το προεδρείο του ΚΘΒΕ– και απαίτησαν να μάθουν τις απόψεις του πρύτανη για το ΝΑΤΟ, του ζήτησαν να το καταδικάσει και αποχώρησαν όταν αυτός αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα. Κατόπιν συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του ιδρύματος και έγραψαν συνθήματα στο μαρμάρινο δάπεδό της και στους τοίχους. «Το σωστό ακαδημαϊκό ήθος πλήττεται από τέτοιες συμπεριφορές που οδηγούν σε καταδίκη του “ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος” και αποδεικνύουν ότι η επίσημη επίκλησή του παραπέμπει σε παρωχημένες ιδεοληπτικές αντιλήψεις, άσχετες με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα», ανέφερε η πρυτανεία, σχολιάζοντας ευθέως και τη δήλωση Γαβρόγλου.

«Οι φοιτητές ασχημονούσαν, ενώ προφανώς υπάρχουν πολλοί άλλοι αποδεκτοί τρόποι να εκθέτουν τα αιτήματά τους, τα οποία η πρυτανεία είναι πάντοτε πρόθυμη να συζητήσει και να ικανοποιήσει, εφόσον αντιστοιχούν στις ανάγκες της πανεπιστημιακής λειτουργίας», ανέφερε η πρυτανεία. «Απαιτούσαν να υπαγορεύσουν τους κανόνες λειτουργίας του πανεπιστημίου. Σε μια δημοκρατική κοινωνία, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Ζαπράνης, τονίζοντας πως «η ζημιά που προκαλείται από την υπονόμευση του κύρους των πανεπιστημιακών θεσμών αποβαίνει εις βάρος των ίδιων των φοιτητών και των οικογενειών τους που αγωνιούν για την πρόοδο των σπουδών τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή