«Και το καλό χάκινγκ είναι συναρπαστικό»

«Και το καλό χάκινγκ είναι συναρπαστικό»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Ελληνες έχουμε αυτό το πολυμήχανο του Οδυσσέα, μας αρέσει να ανακαλύπτουμε πώς είναι φτιαγμένα τα πράγματα. Να ψάχνουμε τους υπολογιστές από πίσω». Ο δρ Γρηγόρης Φράγκος (@drgfragkos), ειδικός στην ασφάλεια της πληροφορίας, που από το 2001 έχει έδρα την Αγγλία όπου εργάζεται ως υπεύθυνος για την ασφάλεια συστημάτων για μεγάλες τράπεζες και οργανισμούς, εξηγεί γιατί τόσοι Ελληνες διαπρέπουν στον χώρο του. «Εχουν το κατάλληλο mindset για τον χώρο. Οι εταιρείες χρειάζονται ανθρώπους που σκέφτονται out of the box, όταν υπάρχει μια κρίση, χρειάζεται κάποιος που θα δει το πρόβλημα από μια διαφορετική οπτική και δεν θα πάει συμβατικά. Γι’ αυτό είναι πολλοί οι Ελληνες που εργάζονται στον τομέα αυτό στο εξωτερικό, ενώ πολλά προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί από Ελληνες χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα».

Ο κ. Φράγκος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα προετοιμάζοντας πυρετωδώς το συνέδριο Security BSides Athens (@BSidesAth), που πραγματοποιείται αύριο στον πολυχώρο Αθηναΐδα (Καστοριάς 34 – 36, Βοτανικός). Πρόκειται για μία από τις πιο φημισμένες διοργανώσεις στον κόσμο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, που στοχεύει στην ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων της κοινότητας, πέρα από γεωγραφικά όρια και εταιρικούς περιορισμούς (δεν διοργανώνεται από εταιρείες, αλλά εθελοντικά από τους ίδιους τους επαγγελματίες). Πρώτη φορά διοργανώθηκε στην Ελλάδα πέρυσι τον Ιούνιο με μεγάλη επιτυχία. «Σκέφτηκα ότι είναι ευκαιρία για τα νέα παιδιά να συμμετέχουν σε ένα συνέδριο ασφάλειας συστημάτων, κυβερνοασφάλειας, κυβερνοάμυνας, ώστε να συζητήσουν προβλήματα, να ανταλλάξουν ιδέες, να γνωριστούν μεταξύ τους» λέει ο ίδιος στην «Κ», καθώς οι ευκαιρίες και για εργασία είναι πολλές. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, στο συνέδριο θα παραβρεθούν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του information security και από το εξωτερικό.

Το συνέδριο θα βοηθήσει στην ενίσχυση του αισθήματος τού ανήκειν στην κοινότητα της ασφάλειας πληροφορίας, εκτιμά και ο κ. Δημήτρης Δόριζας, επίσης επαγγελματίας του χώρου (Encode), αλλά και κριτής του European Cyber Security Challenge, του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος χάκερ που διοργανώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με την ελληνική ομάδα να αναδεικνύεται πέμπτη. «Υπάρχουν παιδιά σε όλη την Ελλάδα που ήδη από τα 12 τους ξεκινούν να ασχολούνται με τον χώρο της ασφάλειας, είτε με την καλή είτε με την κακή έννοια», λέει στην «Κ». Οπως αναφέρει, πολλά παιδιά ξεκινούν «χτυπώντας» σάιτ, δημιουργώντας κακόβουλα προγράμματα, συσκευές που σπάνε wireless κωδικούς κ.ά. «Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση ώστε να καταλάβουν τους κινδύνους από μια παράνομη δραστηριότητα και ταυτόχρονα να αντιληφθούν ότι και το “καλό” χάκινγκ είναι εξίσου συναρπαστικό. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το κατάλληλο κλίμα αλληλεγγύης και ομαδικότητας, ώστε να τους δείξουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να κάνουν καριέρα ως ηθικοί χάκερ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή