Ο χάρτης των κοινωνικών επιχειρήσεων

Ο χάρτης των κοινωνικών επιχειρήσεων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι επαγγελματικές διεξόδους έχουν τα άτομα με αναπηρία στην Αυστρία; Πώς λειτουργούν οι ενώσεις καταναλωτών στη Γερμανία, αλλά και η Ηθική Τράπεζα στην Ιταλία; Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε πώς οργανώνονται τα κοινωνικά δίκτυα στην υπόλοιπη Ευρώπη και τι στόχους θέτουν, δεν θα χρειαστεί να κάνετε εικασίες. Στην ιστοσελίδα www.solidarityeconomy.eu έχει αναρτηθεί ο χάρτης της Ευρώπης με συνολικά 900 πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, έτσι όπως αυτός δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (SSEDAS), στο οποίο συμμετείχαν 26 οργανώσεις από 23 χώρες. «Πρωταθλήτρια» στην κοινωνική επιχειρηματικότητα αναδεικνύεται η Αυστρία με 250 καταγεγραμμένες πρωτοβουλίες, ενώ ακολουθεί η Ιταλία με 133, η Γερμανία με 125, η Μ. Βρετανία με 78, η Ισπανία με 59 και η Γαλλία με 28.

Καταγραφή

Στον διαδικτυακό χάρτη «SuSYMap» έχουν αναρτηθεί περισσότερες από 50 πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, διασκορπισμένες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κυκλάδες. «Ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος, η καταγραφή συνεχίζεται μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, αλλά απαιτείται μια φυσική έδρα» αναφέρει στην «Κ» εκ μέρους της Fairtrade Hellas, της οργάνωσης που συμμετείχε από την Ελλάδα στο πρόγραμμα, η κ. Ειρήνη Σοφικίτη. «Στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, η σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών είναι ραγδαία – υποβοηθούσης και της οικονομικής κρίσης». Στη Βόρεια Ευρώπη, στις Σκανδιναβικές χώρες, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, η κουλτούρα της αυτοοργάνωσης είναι διαδεδομένη και πολύ παλαιότερη. «Εκείνοι έχουν μεγάλη δράση σε διαφορετικούς από εμάς τομείς, όπως οι κατασκευές, εναλλακτικές μορφές ενέργειας και εναλλακτικά νομίσματα». Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο για αγροτικές καλλιέργειες, αλληλέγγυο εμπόριο (π.χ. κίνημα χωρίς Μεσάζοντες) και ανταλλακτική οικονομία, συνεταιρισμούς σχετικούς με την τροφή, πρωτοβουλίες για τη στήριξη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Οι ιστορίες επιτυχίας δεν λείπουν. «Στη ΒΙΟΜΕ οι πάλαι ποτέ εργάτες εξακολουθούν να λειτουργούν το εργοστάσιο με τις αρχές του αλληλέγγυου εμπορίου» σημειώνει η κ. Σοφικίτη, «το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στη Θεσσαλονίκη που μετατράπηκε στην ΠΕΡ.ΚΑ., δηλαδή τις Περιαστικές Καλλιέργειες, τους κοινοτικούς λαχανόκηπους».

Οι στόχοι της εν λόγω καταγραφής, η οποία στην Ελλάδα πραγματοποιείται για πρώτη φορά, είναι πολλοί. «Θα συμβάλει ουσιαστικά στη μελέτη του φαινομένου, αλλά και στη δικτύωση των ομάδων» διευκρινίζει η κ. Ειρήνη Σοφικίτη, «μπορείτε να εντοπίσετε στη γειτονιά σας πρωτοβουλίες που αγνοούσατε ή να αναζητήσετε επιλέγοντας τα ανάλογα φίλτρα μια κίνηση πολιτών που σας εκφράζει οπουδήποτε».

Εξίσου, η λεπτομερής καταγραφή (με περιγραφή του προσφερόμενου έργου, ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση και τηλέφωνα) δύναται να οδηγήσει μακροπρόθεσμα και σε διεθνείς συνεργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή