Αποκομιδή απορριμμάτων από ιδιώτες

Αποκομιδή απορριμμάτων από ιδιώτες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιάμεση λύση, με νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν άμεσα, επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τους συμβασιούχους εργαζομένους στην καθαριότητα. Ταυτόχρονα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλοί άλλοι δήμοι στη χώρα πνίγονται στα σκουπίδια, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ την προηγούμενη Πέμπτη αποφάσισε παράταση των κινητοποιήσεων για μία εβδομάδα.

Σε πολλούς δήμους ωστόσο πραγματοποιείται αποκομιδή είτε γιατί διαθέτουν αρκετά μεγάλο αριθμό μονίμων υπαλλήλων, οι οποίοι προσέρχονται στην εργασία τους, είτε γιατί έχουν συνάψει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για να μαζεύουν τα σκουπίδια στην πόλη.

Τη λύση της ιδιωτικοποίησης θα επιλέξει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εφόσον δεν ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων, τα οποία έχουν σχηματίσει βουνά σε όλη την πόλη. «Εχω ήδη συνεννοηθεί με την επίτροπο του δήμου, η οποία με ενημέρωσε ότι προτίθεται να εγκρίνει τη σχετική δαπάνη εφόσον τίθεται πρόβλημα δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», τονίζει με δηλώσεις του στην «Κ». Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα καθώς στην καθαριότητα εργάζονται περίπου 500 μόνιμοι υπάλληλοι και 750 συμβασιούχοι, ο μεγαλύτερος αριθμός σε όλη την Ελλάδα. Χωρίς τους συμβασιούχους, η υπηρεσία καθαριότητας θα έχει σοβαρό πρόβλημα, τονίζει ο δήμαρχος, ο οποίος μάλιστα παρουσιάστηκε ως μάρτυρας στο δικαστήριο ώστε οι συμβασιούχοι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους όταν προέκυψε το σχετικό πρόβλημα. Από την άλλη, επισημαίνει ότι η πόλη δεν είναι δυνατόν να γεμίζει κάθε έξι μήνες με σκουπίδια. «Οσοι έκαναν συμβάσεις με ιδιώτες έχουν λύσει το θέμα», προσθέτει ο κ. Μπουτάρης.

Πάντως, το σωματείο των εργαζομένων στον δήμο επρόκειτο να αποφασίσει χθες για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών του, ωστόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ ασκεί πιέσεις στους μόνιμους υπαλλήλους να μην υποχωρήσουν.

Ανάλογες είναι οι πιέσεις και στην Αθήνα, που διαθέτει πολύ μικρότερο αριθμό συμβασιούχων –περίπου 200–, ενώ στον τομέα καθαριότητας της πόλης εργάζονται 2.000 άτομα ως μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι. Ομως οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια εμποδίζουν την έξοδο των οχημάτων, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στους δρόμους της πόλης. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης κάλεσε την κυβέρνηση να βρει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε όταν αποφάσισε την παράταση των συμβάσεων, ενώ είχε δρομολογηθεί η πρόσληψη εργαζομένων στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ. «Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να βρει μια νομοθετική λύση ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μη βρίσκονται διαρκώς σε αυτή την κατάσταση και κυρίως να μην ταλαιπωρούνται οι δημότες», τόνισε ο κ. Καμίνης.

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, παρά τις κινητοποιήσεις, παραμένει καθαρός. Στον συγκεκριμένο δήμο εργάζονται 150 άτομα μόνιμα στην καθαριότητα (και στο πράσινο), ενώ άλλα 18 άτομα εργάζονται με συμβάσεις. «Χρειαζόμαστε τους συμβασιούχους», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του δήμου, «γι’ αυτό και παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους». Στην περιοχή υπάρχουν πολλά νοσοκομεία και παιδικοί σταθμοί και η συσσώρευση σκουπιδιών θα έθετε πραγματικά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, τονίζει ο ίδιος άνθρωπος.

Σε κοντέινερ

Η αποκομιδή των απορριμμάτων στον Δήμο Θερμαϊκού στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται σε ποσοστό 50%-60% από ιδιωτική εταιρεία. Ομως τα απορριμματοφόρα αδειάζουν σε κοντέινερ τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τα απορρίμματα σε ΧΥΤΑ στη Θεσσαλονίκη. Τα κοντέινερ τα χειρίζονται δημοτικοί υπάλληλοι που τώρα απεργούν. «Ετσι τα σκουπίδια μένουν στους δρόμους γιατί δεν έχουν πού να αδειάσουν τα απορριμματοφόρα. Είμαστε σε συνεννόηση με τον επίτροπο για να εγκρίνει τη δαπάνη και να χρησιμοποιήσουμε ιδιωτικά κοντέινερ», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μαυρομάτης. «Εφόσον βέβαια δεν κλείσει και ο ΧΥΤΑ στη Θεσσαλονίκη», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή